CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Torunlar Rezidans inşaatında, cumartesi akşamı asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybetmesi üzerine, TOKİ Başkanlığı’nın onayladığı, ortak olduğu projeler ile bizzat TOKİ’nin yaptığı inşaatlara tanınan yapı denetimi muafiyetinin kaldırılması istemiyle tek maddelik yasa teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu. Oran, “Hükümet yaptığı açıklamalarda samimiyse bu acılı aileleri düşünüyorsa buyursun tek maddelik teklifim hazır ve isterlerse hemen bugün TBMM’de yasalaştırabiliriz” diye konuştu.
TOKİ’nin 633 bin konut inşaatının denetim dışı olduğunu açıklayan Oran, “4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’a, “Bu kanun, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) yürüttüğü, ortak olduğu, projesine onay verdiği her türlü yapının denetiminde de aynen uygulanır” düzenlemesinin 13’üncü Madde olarak eklenmesini öneren Umut Oran, yasa teklifinin gerekçesinde şunları kaydetti:
“TOKİ’nin 633 bin konut inşaatı var, denetim dışı. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı 2992 şantiyede 633 bin 336 konut inşaatı yaptı, yapmaya devam etmektedir. Ancak 2001 yılında yürürlüğe giren Yapı Denetimi Hakkında Kanun’da, 5728 ve 6495 sayılı Kanunların yanı sıra mülga 648 KHK ile çok sayıda değişiklik yapılmış olmasına rağmen kamu kurum ve kuruluşları ve TOKİ yapı denetimi sistemine dâhil edilmemiştir.”
“Torunlar’ın Rezidansı da Toki onaylı”
Torunlar rezidansının da TOKİ tarafından onaylanan bir proje olduğuna dikkat çeken Oran, şöyle devam etti: “Projesi TOKİ tarafından onaylanan inşaatlarda da herhangi bir biçimde denetim yapılamamakta, denetimden muaf tutulmaktadır. Bu durum TOKİ inşaatlarında kazalara davetiye çıkarmaktadır. Nitekim yıkılan Ali Sami Yen Stadyumu’nun üzerinde Torunlar GYO tarafından yapımı devam eden TOKİ onaylı rezidans projesinde, önceki gün (06.09.2014) saat 19.45’te meydana gelen kazada projede çalışan 10 işçimiz Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi içinde bulundukları asansörle birlikte 32. kattan yere çakılarak yaşamlarını yitirmiştir.
Aynı inşaatta daha önce de Nisan 2014’de de Erdoğan Polat isimli işçi inşaat sepetinin halatının kopması sonucu 15. kattan düşerek yaşamını yitirdi. Ağustos ayında ise şantiyede çıkan yangın itfaiye tarafından güçlükle söndürülebildi. Son “iş cinayetinin” çalışma saatleri dışında meydana gelmiş olması, denetimsizliğin hangi boyutlarda olduğunu açığa çıkarmaktadır.”
“Asansörlerin yüzde 70’i sakıncalı”
CHP Milletvekili Umut Oran, Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre yaklaşık 350 bin asansörün kullanıldığı Türkiye’de bunların yüzde 70’nin riskli olduğunu, bunlardan sadece yüzde 7.5’inin kontrol edilebildiğini anlattı. Oran, “Makina Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası tarafından özveriyle, duyarlı belediyelerle yapılan protokoller kapsamında gerçekleştirilen bu kontrollere göre asansörlerin yüzde 70’i kullanım açısından tehlikeli durumda olduğu saptanmıştır” dedi.
Toplam 880 bin kazada 13 bin 442 işçinin öldüğüne dikkat çeken Oran, Türkiye’nin, literatürde iş kazaları olarak geçen ‘iş cinayetlerinde’ dünyada 3’üncü, Avrupa’da ise 1’inci sırada olduğunu vurgularken, “Maalesef 2002-13 yılları arasında Türkiye’de yaşanan toplam 880 bin iş kazasında 13 bin 442 işçi yaşamını yitirmiştir. Sadece ağustos ayında inşaatlarda 40 işçi öldü ve bu yıl “iş cinayetlerinde” yaşamını yitiren işçi sayısı 1280 kişiye ulaştı. Siyasi beklentiler nedeniyle zamanla yarışan, birçok alt taşerona devredildiği için kontrolü zaten doğası gereği güç olan çok yoğun şantiye faaliyetleri yürüten TOKİ’nin üstlendiği, onayladığı inşaatların denetimden muaf tutulması, gerekçesi ne olursa olsun artık kabul edilemez. TOKİ’ye yapı denetiminde muafiyet tanıyan ve onlarca işçinin yaşamına mal olan bu sistemin acilen değiştirilmesi gerekmektedir.”
Kaynak: DHA