Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik dün Evvel İstanbul projesinin örnek dairelerini göstermek için basınla bir araya geldi. Murat Kurum ve Ömer Faruk Çelik'in açıklamalarını sizin için haberimizde derledik.
Yatırımcı da konut alıcısı da bölgenin geleceğini görüyor!
Murat Kurum, İki gün satışı gerçekleşen arsada 140 bin metrekare satılabilir alan var. Bu zaman kadar verilen en yüksek fiyat oldu. Buradan bize 476 milyon arsa payı ve yüzde 46'da oran verildi. Bu bugüne kadar bölge verilmiş en büyük arsa payı birim bazda en yüksekte oran. Bu şunu gösteriyor tabi ileride İstanbul'da Ataköy, Ataşehir , Florya gibi gelişmiş büyümüş bir yer olacağını gösteriyor. Bu hem yatırımcı nezninde öyle gözüküyor. 2. teklifte 405 milyon arsa payı, 3. teklifte 336 milyon arsa payı. Bu bölgeye yatırımcının baktığı açı. Bölgedeki yatırımlara baktığımızda sağlık kampüsü, 3. köprü, şehir parkı gibi bölgenin gelişeceğini yatırımcıda biliyor, konut alıcısıda biliyor. Biz burada Emlak Konut Başakşehir Evleri'nin satışını 2 sene önce metrekare fiyatı 2.250 liradan sattık. O zamanda 25 bin başvuru olmuştu. O günden beri bişeyleri hissettiriyordu. Şimdi buraya planlı olarak 10 bin konut yerleşecek. Meydanı, otoparkı olacak, 4 tane okul yapılıyor, camii yapılıyor, metro buraya gelecek vatandaşta bunu görüyor. Konut satışlarına bakıyorsunuz Bulvar hemen hemen hepsini satmış. Bahçetepe bitmiş. Emlak Konut Başakşehir Evleri'nde hiç birşey yok, prim yapmış, Evvel İStanbul'un yarısından fazlası satışmış. Park Mavera'nın ilk etabının hemen hemen tamamı satılmış. Satılacak konut yok. Bu da bölgenin geleceğini gören bir yatırımcının teklifi.
Bir bölge her gelir grubuna hitap etmeli!
Metrekaresini 7 bin liraya satması gerektiğine inanmıyorum. Bize ödeyeceği parayı ödeyip, üstünede cuzi bir kar elde etmesi için 4 bin 500 – 5 bin aralığında satarsa işin içinde çıkabiliyor. Bugün konutları 3 bin 500 – 4 bin bandına geldi. Buraya 60 bin konut yapılıyor. Bunun 20 bini sosyal konut konut olarak yapıldı. Sonra orta gelire geçildi. Bölge herkesi kapsamalı alt gelirede, orta gelirede, orta gelirin üzerine de hitap etmeli. Alt gelire projelerini yaptık şuanda yaşıyolar. 4-5 binde orta geliride tamamladık. Arsalarda azaldı artık orta gelirin üstüne sıra geldi. Bu bizim ihale sistemimizden kaynaklanmıyor. Bölgenin gelişiminden kaynaklanıyor. Kimse durduk yere bu fiyatları vermez o geleceği gördükleri için fiyat veriyorlar. Hem bölgede tek bir gelir grubunun olması doğru değil, her gelir grubunun olması gerekiyor sosyal açıdan.
Orta gelirliye kaliteli proje üreteceğiz!
Ömer Faruk Çelik, Evvel İstanbul projesinin hemen yanındaki parselde orta gelirliye hitap edecek yeni projemiz geliyor. Nisan Mayıs ayları gibi satışa çıkmayı planlıyoruz. 600 adet konut olacak. Fiyatlarda yine bu düzeyde olacak. Mottomuz değişmedi hala aynı "Orta gelirliye kaliteli proje üreteceğiz"
Zengini fakiri ayrırsak problem çıkıyor!
Murat Bey'e şu konuda destekteyim. Osmanlı mahallelerine bakın. Bir mahallede giderken zenginide fakiride aynı mahallede oturuyor. Dışardan çok hissedilmiyor ama evin içine girince zenginlik fakirlik ayrışıyor. Her sokakta zengin fakir bir arada. O zaman toplumun ortak değerlerini daha rahat dengleyebiliyorsunuz. Zengini fakiri bir yere ayırırsanız daha büyük problemler çıkıyor. Murta Bey'in anlattığı sistem iyi bir model bence.
Tam donanımlı projeleri insanlar tercih ediyor!
Murat Kurum, Bizim İstinye'yi aldığımızda da dediler ki çok pahalı. Bizde ihaleyle aldık. Ama bugünki konjektür doğru olduğunu gösteriyor. Kartal'da yine Gap'ın aldığı yer için bu kadar verilir mi Kartal'a dediler. Kavaşk yaptık açılışı yapıldı. Okulunu, otoparkını sosyal alanını binalar nitekli, sen bunları bir araya getirince insanlarda tercih ediyor. Sektörün ihtiyacı böyle projeler geliştirmek.
İstinye arsasını 1 milyona aldık 1 milyon 860'a sattık. 860 bin lira kar ettik diye bir şey yok. Bu parayı 3 yıl içerisinde alabileceğiz. Bir de bir sene sonra ihale etmişiz. Bu fiyata bu 4 yıllık güncellemeyi koymak zorundasınız. Önümüzdeki ihalelere de baktığımızda 10 milyarı aşacak satış toplam geliri. Bizim payımızda 3- 3,5 milyar lira olacak. Sektörde bu para dönecek istihdam sağlayacak bu açıdan bakmak lazım.
Hedeflerimizi bu senede aşarız!
Başakşehir'de bu dünki etabın yanında bir tane daha yapacağız, Hoşdere'de bir etabımız var. Bunların ikisi Başakşehir ilçesinde. Kağıthane'de bir yer var. Orada kentsel dönüşüm var. Ev sahiplerinede konut yapacağız. Ankara'da Yenimahalle ve Mühye'de var. Mühye'de yaklaşık 450'ye yakın bir gecekondu hak sahibine konutlar yapacağız. Toplamda da 3 bin 500 konut proje var. Konya'da bir yer ihaleye çıktık. Hazırlık aşamasında olanda Niğde, Denizli, Eskişehir, Nevşehir, Bursa. Zeytinburnu'nun çalışmalarına başladık ama bu sene olmayabilir. Maltepe'de Altunizade'de bu senenin 2. yarısında çıkar. Bu sene 15 bin yeni bağımsız bölüm ve 12 bin satıştı. 1,5 milyar ciro hedefimizi yakalarız bu senede. Devam eden işlerimiz 40 milyara ulaştı.
Orta gelire arazi bulup geliştirmemiz lazım!
Ömer Faruk Çelik, Anadolu'da markalı konutlara talep çok olur. Ama bizim öncelikle İstanbul'da orta gelirliye arazi bulup geliştirmemiz lazım. Her şehirde 400 500 konutluk projeler ilgi görür. Bir de Emlak Konut markası varsa o zaman dahada ilgi görür.
Yabancı yatırımcı ihalelere katılmak istiyor!
Anlattıklarımız gayrimenkul sektörünün hala iştihanın devam ettiğini gösteriyor. Hala gayrimenkul sektörü iştahlı hala iş yapma hevesi var. Ama alıcının iştahı var mı? bu önemli bir soru. Hatta gayrimenkul sektörüne artık dışarıdan Ortadoğu'dan sizin bütün ihalelerinize girmek istiyoruz talebi var. Yabancı yatırımcı 3 yıl 5 yıl sonraya bakıyor. Eğer yabancı yatırımcı uzun vadeli projelere giriyorsa Türkiye'nin geleceğinden umutlu demekki.
Yabancılar ihalelelere tek başına giremiyorlar. Ya burada şirket kuracaklar ya da ortak girişim olmamalılar. Yasalara uyduğu sürece ihalelere katılmalarında bir engel yok.
Emlak Konut'tan Ispartakule'ye 2 bin 500 konutluk yeni proje!
Ispartakule'de bir proje yapacağız. Ödeme şartlarının iyi olduğu ulaşılabilir fiyatın olduğu bir proje olacak. 2 bin 500 konutluk bir proje. Bu yıl içerisinde onuda yapacağız. Bizim Ispartakule'de son arsamız. Orta ve alt gelire hitap eden bir proje olacak.
Evvel İstanbul'da oturum için daire alan daha çok!
Ömer Faruk Çelik, Evvel İstanbul projemizin satışlarına baktığımızda şuanda yüzde 7 oranında yatırımcı var. Yüzde 93 gibide oturum var. Buun aşağı yukarı yüzde 70'i net oturumdan bahsediyor. Yüzde 7'si net yatırımdan bahsediyor. Diğer kalan kısmı o gün geldiğinde karar veririz dedi. Burada tplam 678 adet dairemiz var biz 600 tanesini rezervasyon yaptık ilk çıktığımızda. Satışa 400'ünü dönüştürdük. Şuanda 480'e geldik. Fiyatlarımız 3 bin 500 lira ortalama. İlk başlarda 3 bin 300 ortalama ile çıktık. Yüzde 5 gibi atış oldu. Fiyatları dengeli yükseltmeye çalışıyoruz ki alıcı rahat ulaşabilsin. Satışlarımızın yüzde 47'si Başakşehir'den gelmiş. Eski projelerden buraya geçiş gibi gözüküyor.
Adım İstanbul Nisan ya da Mayıs'ta satışta!
Ömer Faruk Çelik, Evvel İstanbul projesinin karşısında yer alan arsada yükselecek olan yeni projenin adı Adım İstanbul. Adım İstanbul projesinde 600 adet konut olacak. Evvel İstanbul'un konsepti farklıydı daha çok aile yaşamı, site yaşamı, ortak alanların çok olduğu bir projeydi. Adım İstanbul projesi ise cadde mağazalarının olduğu, caddede cafelerin restoranların olduğu bir konseptte çalışıyoruz. Adım İstanbul'un da konsepti bitti sayılır. Cidden kaliteli ve hoş bir proje çıkıyor ve orta gelirye çıkıyor. 3 bin 500 seviyelerinde çıkamayız.
5 sene sonra bu fiyatlara ucuz diyeceğiz!
Ömer Faruk Çelik, Şuanda çimento fiyatları hariç tüm yan sanayinde ciddi bir baskı var. Maliyetleri sektör cebinden karşılıyor. Bu kar marjını fiyatlara yansıtmıyor. Ama piyasa bira zdengelenmeye başladıktan sonra bu maliyetler hızlıca gelecektir bunların üzerine. Bunlar geldiğinde de 5 sene sonrada bu fiyatları çok ucuz diye konuşacağız. Arazi fiyatları çok yükseldi. Bu fiyatlar yükselince satış fiyatlarıda yükseliyor doğal olarak.