İstanbul’daki konutlarda metrekare satış ortalamasının son dönemde 5 bin lira sınırına dayandığı belirtildi.
Sektör temsilcileri, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde yükselen konut fiyatlarının makul seviyelere çekilmesinin arsa maliyetlerin düşmesine bağlı olduğunu belirtiyor.
Bu fiyatlar ve şartlarda ucuz konut üretmenin zorluğuna dikkat çeken yetkililer, zaman zaman ucuz konut seferberliğine katkı sağlayabilecekleri kaydediyor.
“Bu fiyatlara konut satmak zor”
Özyurtlar Holding YKB Tamer Özyurt: ’metrekaresi 4 bin 500 – 5 bin liraya konut satmanın kolay olmadığını söyledi.
Artık herkesin gerçekçi düşünmesi gerektiğini anlatan Özyurt, “Konuta ihtiyacı olanların büyük bir kısmının aylık geliri 2 bin 500 – 3 bin lira düzeyinde. Satın alma gücü ortada iken, bu kesim için konutları metrekaresi 3 bin lira civarında satacak şekilde ilerlemek gerekiyor. Son 3 -4 yıldır A grubuna da hitap eden projeler üretsek de, vatandaşların uygun fiyatla konut edinmesi için her üretici elinden geleni yapmalıdır.” dedi.
“Asıl talep ucuz konutlara”
Sur Yapı YKB Başkanı Altan Elmas da gayrimenkulde lükse talebin azalıp, asıl talebin ucuz konutlara yapıldığını dile getirdi.
Artan arsa maliyetlerine değinen Elmas, “Bu durum istemediğimiz bir şekilde sektörü talebin sınırlı olduğu piramidin üstüne doğru itiyor. Ancak talep aşağıda. Bunu dikkate almalıyız. Çok büyük evler yerine daha küçük evler yapılabilir. Ayrıca devlet tarafından yapılan ihalelerde de arsa payı yüzde 25’le sınırlandırılabilir. Aynı şekilde fiyatlara da bir sınır koyabilir.” diye konuştu.
“Destek vermeye hazırız”
Tahincioğlu Holding YKB Özcan Tahincioğlu ise alt gelir grubuna yönelik ucuz konutlara olan ihtiyacın arttığını vurgulayarak, ” O alana yönelmek istiyoruz ama arsa fiyatlarının yüksekliği buna engel oluyor. Bu konuda atılacak adımlara destek vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.
“Devlet arsa ağası konumunda”
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu konuyla ilgili, “Devlet arsa ağası konumunda. Özel sektör arsa olmadığı için üretim yapamıyor. Ucuz eve talep var, üretim yok. Devlet ve özel sektör bir araya gelmeli bir formül bulunmalı. Bu sorunu iki taraf da tek başına çözemez.” değerledirmesini yaptı.
“Şehri çirkinleştirmemeliyiz”
Dap Holding YKB Ziya Yılmaz, şehir genelinde Milli Emlak ya da vakıflara ait arsaların imara açılması önerisinde bulundu.
Yılmaz, “TOKİ önderliğinde özel sektör bunu çok rahat yapar. İstanbul’da metrekaresi 4 bin lira altında ev üretilmeli. Ama sadece ucuz ev yapılacak diye şehri çirkinleştirmemeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Yeniakit