İyi hafta sonları değerli emlak dream takipçilerimiz, bu hafta sonu sizinle, hafta içi tanıştığım Elektrikli Araç Şarj Sistemleri – MİTHRA POD’ un Kurucusu Sayın İDRİS YETKİN öngörüleri ışığında sektörel deneyim ve gelişimleri aktarıp, gayrimenkul sektörüne önerilerde bulunacağım.
Tarih kitapları; ilk elektrikli motor ve araçın, 1835 yılında Thomas Davenport tarafından Amerika Vermont’ta ve aynı dönemde 1832-1839 yılları arasında İskoçya’nın Aberdeen şehrinde, Robert Anderson tarafından icat edildiğine işaret etmektedir.
Türkiye‘nin ilk elektrikli otomobil ile tanışması II. Abdülhamid tarafından İngiltere’de Messrs Immisch & Co şirketine 1888 yılında verilen sipariş ile olmuştur.
Tarih gezimiz; 1897 yılında ilk elektrikli taksilerin New York caddelerinde yerini aldığını,aynı yıl Connecticut’ın Pope İmalat Şirketi, ilk büyük ölçekli Amerikan elektrikli otomobil üreticisi olduğunu ve 1900 yılına gelindiğinde elektrikli araçların altın çağını yaşamaya başladığına dikkat çekmektedir.
1912 yılında satışlarda rekor kıran elektrikli araçların yerini, seri üretimde imal edildiği için daha uygun olan benzinli araçlara bırakmış…
1960’lar ile yükselen “Hava kirliliği sorunu“ 1973 yılında çıkan “OPEC Petrol Krizi“ elektrikli araçları yeniden gündeme taşımakla birlikte… zaman zaman üretilmiş, satılmış… kiralanmıştır, ancak 2000’ li yıllara kadar müzelerde sergilenmesi dışında önemli bir noktaya gelinememiştir.
Tarihi Değiştiren Adım; 2006 yılında elektrikli araç konusunda devrim sayılabilecek bir adım olarak, Tesla üretimi karşımıza çıkmıştır. Tesla diğer elektrikli araçlardan farklı olarak, tek sefer şarj edilme, 200 kilometre ile başlayıp sürekli gelişen menzil özelliğine sahipti.
Türkiye’de bu kervana katıldı; Türkiye, son 5 yıldır elektrikli araç üretiminde önemli adımlar attı ve TOGG markasını tanıttı. TOGG’un, elektrikli arabalarının Mart – 2023’te piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Elektrikli araç modellerinin 200 yıla yakın tarihte; dünyada zaman zaman benimsenmesine rağmen Çökmesi ve tarihte başarılı olamamasının en büyük sebeplerinden birisi olarak yeterli şarj istasyonlarının bulunmaması karşımıza çıkmaktadır.
Otomotiv Sektörü Rekabete Hazırlanıyor;
Günümüz Dünyasında, farklı elektrikli araç üreticileri karşısında büyük otomobil üreticileri, elektrikli araç rekabetine dahil olmak için çabalıyorlar ve elektrifikasyona (otomobilleri elektrikli hale getirme) dair planlarını duyuruyorlar.
Hızlı Değişimin, en önemli nedenini ise başta Avrupa Birliği olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların aldığı kararlara bağlanıyor.
Zamanı Geldi;
Dünya, ülkeler, örgütler, dernekler, kuruluşlar, sanayiciler ve otomotiv sektörü ve petrol üreticileri hazır.
Şimdi;
Tüketiciler Hazırlanıyor;
Yeni nesil Tüketiciler, fosil yakıt yerine elektrikle ve tamamen sessiz çalışan bu arabaları, yakıt tasarrufu sağlamaları, daha az sera gazı yayılımı yaptıkları için çevreci olmaları ve performansları nedeniyle tercih etmeye başlıyor.
2020’de ülkemizdeki elektrikli otomobiller, otomobil pazarının yüzde 0,1’ini bile zor bulurken, 2021’de toplam pazarın yüzde 0,5’ini oluşturan pazar 2022’de yükseliş yönünü 2023’e taşıyor.
Konut Sektörü Hazırlanıyor;
Bir bina veya yapının sürdürülebilir özelliklerini belirleyen ve onaylayan yeşil sertifikalardır. Bu sertifika içeriklerinden bazıları; CO2 emisyonlarının azaltılması, binaların enerji tasarrufu, çevre dostu malzemelerin kullanımıdır.
Bu özellikler değerlendirilir ve onaylayan kuruluşlar tarafından verilir. Günümüzde bu özelliği taşıyan gayrimenkullerin kredi olanakları farklı kategorilerde değerlendirilmektedir.
Otoparklar Değişiyor, Otopark Talepleri Değişiyor;
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan, güncellenen Otopark Yönetmeliği resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti.
Zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan yeni yapılacak yapılara ilişkin yapı ruhsatı başvurularında zorunlu otopark alanlarının 1 adetten az olmamak üzere en az % 5’inin, ilgili standartlara göre şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenmesi şartı aranacak.
Gayrimenkul taleplerinde Yakın gelecekte site projelerinin özellikleri arasında sadece otopark değil, elektrik şarj istasyonlu otoparklar yerini almaya başlayacaktır.
Proje geliştiricilerin talebin yönüne göre açık ve kapalı otopark alan elektrik alt yapılarını – elektrik/jeneratör kapasitelerini dikkate almaları gerekecektir.
Yönetim Planları Güncellenmelidir;
Özellikle açık otopark alanlarındaki mülkiyetin villa ve daire projelerinde paylaşımı önemli bir konu olarak karşımıza çıkacaktır. Açık otopark alan elektrik Şarj istasyon alt yapısı ve üst yapı kullanımının düzenlenmesi gerekmektedir.
Günümüze kadar hayat bulan site projelerinde bugünün ihtiyaçına göre Site ortak alanlarında elektrikli araç Şarj istasyonları kurulmasına yönelik site yönetim genel kurul karar ve oylama şekli değiştirilmelidir.
Her Ev, 1 Şarz İstasyonu;
Ev tipi prizlerden yapılan şarj, aktardıkları düşük kapasitedeki enerjiden dolayı, en uygun zaman dilimi olarak Elektrikli Araçların Uyku Saati olarak, evde sabit geçirdikleri gece yarısı zaman dilimlerini ortaya çıkmaktadır.
Bu sebeple evlerin otoparklarına hızlı şarj istasyonları kuruluyor, Çünkü, şarj istasyonu altyapısının hazır hale gelmesi, emlak alıp satarken katma değer unsuru olma yolunda önemli bir değer ifade ediyor.
“Gelecek, elektrikli otomobillerde” gayrimenkul sektöründe rekabet avantajı “ elektrikli araç Şark istasyonlarını müstakil konutlarda – kapalı otoparklarda ve proje/site ortak alanlarında.
Bu konunun önümüzdeki süreçte daha çok gündeme geleceği ve ihtiyaca göre yeni düzenleme yapılması gerekeceği aşikâr olarak gözüküyor.