Otopark kavramından yola çıkarak otopark yapılarının tasarım ve uygulamalarında dikkat edilmesi gerekenler, Türkiye'de ilk kez bu kitapta ortaya konuyor. Yazarlar, her türden otopark yapısı için modern bir planlama anlayışının yanı sıra tasarım ve yapım bilgileri içeren Otopark Tasarımı’nda, konuyu akademik titizlik ve bütüncül bir yaklaşımla irdeleyerek kullanıcı dostu, işlevsel, ekonomik ve pratik otopark yapısı çözümleri ortaya konuyor.
YEM Yayın’ın Otopark İşletmecileri Derneği’nin katkılarıyla hazırladığı yeni kitabı Otopark Tasarımı, konuya otopark nedir sorusuyla başlıyor. Bu sorunun en iyi yanıtını yine kitabın kendisi veriyor: Otopark yapıları çoğunlukla dikdörtgen park yerleri ve onlara bağlanan araç yollarının basit kombinasyonu olarak görülüyor. Oysaki bu kitap, özellikle de proje bölümündeki birbirinden ilginç, estetik ve teknik düzeyi yüksek otopark örneklerinden de görüleceği üzere, hiç de böyle olmadığının en çarpıcı cevaplarını veriyor. Ancak bu örnekleri farklı kılan en önemli nokta, tasarım açısından başarılı oldukları kadar işlev açısından da tatmin edici olmaları olarak dikkat çekiyor. Bu kitap da buna giden yolu başta mimarlar, mühendisler, trafik planlamacıları olmak üzere, otoparkların yapımında yer alan yapı sahipleri, proje geliştiricileri, yatırımcılar, kentsel ve yerel politikacılar gibi tüm katılımcılara en iyi şekilde tanıtmak ve onlara bu konuda ışık tutan bir yapım ve tasarım rehberi sunmayı amaçlıyor.
Kullanıcı dostu, ekonomik ve sürdürülebilir otopark cevapları
Günümüzde her şeyden önce kullanıcı dostu olan ve işletim kolaylığı sağlayan sürdürülebilir projelerin gerçekleştirilmesi isteniyor. Otopark yapıları öncelikle işlevsel trafik objeleridir ve yol, köprü veya endüstriyel yapılarda olduğu gibi temelde hep sınırlı alanlar içerisinde nesnel ve olabildiğince ekonomik çözümler sunmak zorundadır. Araç ve yayalara işlevsel hareket alanı oluştururken, konumlarına ve işlevlerine uygun bir tasarım sergilemeli, varolan trafik ağına sorunsuzca bağlanmalı ve gerekli tabela ile işaret donanımını içermelidir. Bunun sonucunda da yüksek mimari beklentiler, standart işlevsel görsel sınırlamalarla çakışabiliyor.
Kitapta işte tam olarak bu sorulara “Planlama İlkeleri” başlıklı birinci bölümde yanıt veriliyor ve otopark yapıları için modern bir tasarım öğretisi sunuluyor. Konuya ilişkin tarihsel sürecin yanı sıra Almanya’da yürürlükte olanlar başta olmak üzere, Avrupa’da kullanılan teknik yönetmelikler temel alınarak, evrensel ilkeler ve önemli çalışma yöntemleri ayrıntılarıyla aktarılıyor.