Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yürütülen “Otoyol, köprüler ve ilgili tesislerin 25 yıl süre ile işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirmesine yönelik ihale” sonuçlandı. İhalede Koç Holding, merkezi Malezya’da bulunan otoyol işletmecisi UEM Group Berhad ve Yıldız Holding’e bağlı Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’den oluşan Ortak Girişim Grubu en yüksek teklifi verdi. İhale sonucuna göre kurulacak ortaklık, Türkiye’de toplam uzunluğu bin 975 km’yi bulan mevcut tüm otoyolların, iki çevre yolunun ve iki Boğaz köprüsünün tek paket halinde 25 yıl süre ile işletme hakkını devralacak.
Koç Holding tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada Koç Holding, Malezyalı UEM Group Berhad ve Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’ndan oluşan Ortak Girişim Grubu’nun Özelleştirme İhalesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen otoyol ve köprülerin özelleştirmesi ihalesinde en yüksek teklifi verdiği belirtildi. Açıklamada ortak girişim grubunda Koç Holding’in ve UEM Group Berhad’ın yüzde 40’ar, Gözde Girişim Sermayesi’nin ise yüzde 20 paya sahip olduğu hatırlatıldı.
“Bu önemli sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz”
İhalenin sonuçlanmasına ilişkin Koç Holding, Malezyalı UEM Group Berhad ve Gözde Girişim Sermayesi ortaklığı adına konuşan Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu yaptığı açıklamada, otoyol ve köprülerin özelleştirilmesinin çok büyük çaplı ve ülke ekonomisi açısından çok önemli bir proje olduğuna dikkat çekti. “Bu proje için 3 güçlü kurumdan oluşan bir ortaklık oluşturduk ve hedeflediğimiz sonuca ulaştık” diyen Tamer Haşimoğlu, ilgili ihaleye 31 Ekim’de kapalı zarfla teklif verildiğini, fiyat pazarlığı ve açık artırma süreçlerinden sonra bu noktaya gelindiğini hatırlattı. Tamer Haşimoğlu yaptığı açıklamada, ihalenin kazanılması ile birlikte ortaklığın Türkiye’deki mevcut otoyol ağının tümünün ve 2 Boğaz Köprüsü’nün bakım, onarım ve işletmesini 25 yıllığına üstleneceğine de dikkat çekti. Tamer Haşimoğlu, “Bu ihale Türkiye’nin tek pakette en büyük işletme hakkı devri projesi olma özelliğini de taşıyor. Bu önemli sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilmek için hazırlıklarımızı ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Yapılan açıklamaya göre ihalede ulaşılan sonuç, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Rekabet Kurulu ve Danıştay onaylarından sonra geçerlilik kazanacak. Tüm işletmenin Karayolları Genel Müdürlüğü’nden Ortak Girişim Grubu’na devri bu onaylar ve nihai ödeme sonrasında gerçekleşecek.
Otoyol ve Köprülerin Özelleştirilmesi Hakkında:
Otoyol ve köprülerin özelleştirmesi ihalesi 7 büyük otoyol, 2 çevre yolu, 2 Boğaz köprüsünü kapsayan altyapıların üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleriyle tek paket halinde, 25 yıl süreyle işletme hakkının devrini kapsamaktadır. İnşaatı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından daha sonra tamamlanacak Mersin- Silifke ve İzmir-Çandarlı otoyolları da bu kapsamda işletilecektir.
Paketteki varlıklar şunlardan oluşmaktadır:
Edirne – İstanbul – Ankara Otoyolu
Pozantı – Tarsus – Mersin Otoyolu
Tarsus – Adana – Gaziantep Otoyolu
Gaziantep – Şanlıurfa Otoyolu
Toprakkale – İskenderun Otoyolu
İzmir – Çeşme Otoyolu
İzmir – Aydın Otoyolu
İzmir Çevre Otoyolu
Ankara Çevre Otoyolu
Boğaziçi Köprüsü
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu
Koç Holding A.Ş. Hakkında:
Temelleri 1926 yılında atılan Koç Holding, değişimin bir adım önünde giderek sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en büyük ve başarılı gruplarından biri haline gelmiştir. Bugün gelinen noktada Koç Topluluğu, ülkesinde yakaladığı başarıyı dünyada yakalama hedefine adım adım ilerleyen bir dünya oyuncusudur. Türkiye’nin kalkınmada lokomotif unsurlarından biri olan Koç Holding, cirosu, ihracatı, çalışan sayısı ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki payı ile Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğunu bünyesinde barındırmaktadır. 2011 yılı verilerine göre Koç Holding, Fortune 500 sıralamasındaki tek Türk şirketi olmaya devam etmektedir. Öte yandan İstanbul Sanayi Odası’nın 2010 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında da, en büyük 10 sanayi kuruluşu arasında 5 Koç Topluluğu şirketi yer almaktadır.
UEM Group Berhad Hakkında:
Malezya Hükümeti’ne bağlı bir yatırım holdingi olan Khazanah Nasional Berhad’ın bir iştiraki olan UEM Group Berhad, 4 ana iş koluna odaklanmış şirketler topluluğundan oluşmaktadır. Bu şirketler otoyol işletmeciliği, gayrimenkul geliştirme, mühendislik ve inşaat ile bina ve varlık yönetimi alanlarında faaliyet göstermektedir.
UEM Group bugüne kadar çok sayıda altyapı ve ulaşım projesine imza atmıştır. Ana merkezi Kuala Lumpur’da yer alan UEM Group’un başlıca uluslararası faaliyetleri Hindistan, Endonezya, Brunei, Orta Doğu, Yeni Zelanda, Kanada ve İngiltere’dedir.
Gözde Girişim Semayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. Hakkında:
Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Gözde), 2010 yılında, gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı olan girişim şirketlerine uzun vadeli yatırım yapmak amacıyla halka açık bir şirket olarak kuruldu. Gözde, Türkiye'nin giderek yükselen global profiline paralel olarak bölgesel büyüme dinamiklerini de değerlendirecek şekilde, değişen dünya ekonomisinde öne çıkacak sektörlere yatırım yapıyor. Bu kapsamda, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı kimliği ile faaliyetlerine devam eden Gözde, öncelikli olarak Finans, Bilişim ve Teknoloji, Perakende, Temiz/Yenilenebilir Enerji, Gayrimenkul & Lojistik ve Tarım alanlarına ağırlık veriyor. Bunun haricinde rekabet avantajı yüksek ve büyük pazar yaratma potansiyeline sahip Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunabilecek her türlü projeyi de değerlendirmeye alıyor. Gözde’nin önemli yatırımları arasında Türkiye Finans Katılım Bankası, , Exper, Medyasoft, Şok Marketler, Kümaş Manyezit, Makina Takım Endüstrisi hisseleri bulunuyor.