27 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerÖzel orman alanlarında inşaat yapılabilecek

Özel orman alanlarında inşaat yapılabilecek

Özel orman alanlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, imar planlarına uygun hazırlanan avan veya kentsel tasarım projesine göre inşaat yapılabilecek. Bu alanda yapılacak binaların taban alanı toplamı, özel orman alanının yüzde 6'sını, bina yüksekliği en düşük zemin kotundan itibaren 9,5 metreyi geçemeyecek.

Orman Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Devlet ormanlarında orman bitki türlerinin tohum ve fidanlarını yetiştirmek üzere fidanlık kurulmasına, arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, define aranmasına, odun kömürü, terebentin, katran, sakız gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına, balık üretmek üzere tesis kurulmasına ve göl, baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi için karada yapılması mecburi tesislere Orman Genel Müdürlüğü'nce bedeli alınarak 29 yıla kadar izin verilebilecek. Bu süre sonunda her türlü bina ve tesis eksiksiz ve bedelsiz olarak Orman Genel Müdürlüğü tasarrufuna geçecek. Bu bina ve tesisler, Orman Genel Müdürlüğü ihtiyaçları için kullanılabilecek veya kiraya verilebilecek.

Genel bütçe kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarına verilen izinlerden bedel alınmayacak. Bedelsiz izne konu tesislerin izin sahibi tarafından üçüncü kişilere kiralanması halinde, orman sayılan alana isabet eden kira bedelinin yüzde 50'si her yıl Orman Genel Müdürlüğü özel bütçe hesabına yatırılacak.

Yangın görmüş ormanlarla, gençleştirmeye ayrılmış veya ağaçlandırılmış sahalarda hayvan otlatılamayacak. Bu sahalarda fidan ve ağaçların boyu, hayvanların zarar veremeyeceği seviyeye ulaştığında otlatmaya izin verilebilecek.Devlet ormanlarından elde edilen ürünlerin satışları ile dikili satışlarda açık artırma esas olacak.

Orman köylülerine teşvik

Sınırları içinde devlet ormanı bulunan köylerle sınırları içinde devlet ormanı bulunan ve nüfusu 5 bine kadar olan kasabalarda, orman köylerini kalkındırma kooperatiflerine; köy veya kasabanın mülki sınırları içinde kalan baltalık ormanlarından, koruya tahvil sahalarından ve ağaçlandırılacak yapraklı bozuk ormanlardan kesilip çıkarılacak ağaçlar, istedikleri takdirde maliyet bedeli üzerinden dikili olarak verilebilecek veya şartnamedeki süre ve esaslara uygun olarak birim fiyat usulüyle kesip satış istif yerine taşıdıkları yakacak odunların yüzde 100'üne kadarı idarece tayin edilecek süre içerisinde maliyet bedeli üzerinden verilebilecek.

Bu köylerle kasabalarda kurulan kooperatiflere; mülki sınırları içinde kalan koru ormanlarından açık artırmayla satın aldıkları dikili ağaç metreküp miktarı üzerinden ilgili işletme müdürlüğünün bilançosunun çıkarılmasını müteakip teşvik primi ödenecek. Prim bedeli, prime konu dikili ağaç miktarı ile ilgili işletme müdürlüğünün açık artırmalı dikili ağaç satışı ortalama fiyatının yüzde 15'ine kadar idarece belirlenecek oran üzerinden tespit edilen bedelin çarpımıyla hesaplanacak. Prime esas dikili ağaç metreküp miktarı, o yerin mülki sınırları içindeki koru ormanlarından yapılan toplam açık artırmalı dikili ağaç satış miktarının yüzde 15'ini geçemeyecek. Mülki sınır ihtilafı bulunan yerlerdeki ormanlarda orman köylerini kalkındırma kooperatifleri bu haktan yararlanamayacak.

Devlet ormanlarında üretim işlerinin idarece yaptırılması durumunda, üretim işinde çalışan gerçek ve tüzel kişilerin kesip, satış istif yerine taşıdıkları endüstriyel ve yakacak emvale ait istihkak tutarları, ayrıca yüzde 10 fazlası ile ödenecek. Bu haktan yararlanabilmek için kesme ve taşıma işinin, birim fiyat kararı ile şartnamedeki süre ve esaslara uygun olarak yapılması gerekecek.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI