Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı sosyal konut projesi kapsamında ülke çapında 5 yıl içerisinde 500 bin konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 50 bin işyeri yapılacak. 362 milyar liralık yatırımla 2028 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenen proje kapsamında sosyal konut projelerine 5 milyonu aşkın başvuru gerçekleşince Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut yapılacak arsa sayısını bir milyona çıkarma talimatı verdi. Dar gelirli vatandaşların konuta ulaşımını artıracak projelerin tamamlanabilmesi için ise özel sektör, destek bekliyor. Sektör temsilcileri, kamunun şartlarına erişebilmek için gerekli adımların atılmasını istiyor.
Türkiye genelinde gerçekleştirdiği konut projeleri ile fark yaratan MTC Holding Yönetim Kurulu Başkanı Togay Cömert, sosyal konut projelerinin hayata geçebilmesi için özel sektörün önünün açılması gerektiğini savundu. Kamunun özel sektörle rekabet etmesinin sosyal konut projelerini sekteye uğrattığını dile getiren Cömert, “Özel sektör olmadan konut açığı kapatılamaz. Bu rekabet, özel sektörün yatırımlarını daraltmasına neden oluyor. Bu nedenle özel sektörün de önünü açacak adımlar atılmalı. Arsa değerlerinin yükselmesi engellenerek arsaya erişim kolaylaştırılmalı. Maliyetler de düşürülmeli. Sosyal konut projeleri için özel şartlar ve fiyat artışlarının dizginlenmesi gerekiyor ki, daha fazla müteahhit konut ihalelerine girebilsin. Gerekli düzenlemeler yapılırsa özel sektörün de daha fazla hareketlenmesi sağlanabilir ve projelerde olası sorunlar ortadan kalkar” dedi.
Ortak akıl oluşması şart
Sosyal konut projelerinin belirsizliklerinden ötürü özel sektörün endişe ile baktığını vurgulayan Togay Cömert; bütçe, maliyet, süre, ödeme planları vb. netlik kazanmadıkça ve özel sektörün önünü açan iyileştirilmeler yapılmadıkça projelerin tamamlanmasında sıkıntılar yaşanacağını dile getirdi. Şayet sosyal konut projeleri için özel düzenlemeler yapılırsa inşaat sektöründe beklenen hareketlilik yaşanacağını dile getiren Cömert, şöyle konuştu:
“Kamu ile özel sektör rekabet içerisinde değil,işbölümü içerisinde çalışmalı. Son dönemdeki maliyetlerle sosyal konut projelerinin hayata geçmesi mümkün değil. İnşaat sektörünün üretime geçebilmesi için özel sektör ve kamunun ortak akılla yürüyebilmesi şart. Yatay mimari gereksiniminden teşviklere, imar planlamalarından maliyetlere kadar pek çok konuda mutabık olunmalı ki, sosyal konut projeleri amacına ulaşabilsin.”