16 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerÖzgür Çengel emlakçıları uyardı

Özgür Çengel emlakçıları uyardı

Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. T.C. hükümetinin ilk icraatlarından birisi TBMM'inde bekleyen ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği Yasa' teklifinin yasalaştırılması olacak. Uzmanlar, böyle bir düzenlemenin sektöre disiplin getireceği kanaatinde. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Çengel, yasa ile gayrimenkul sektöründe bugüne kadar uygulanmayan pek çok standardın hayat bulacağını dile getirdi. Yasayla birlikte gayrimenkul danışmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık ilgili bölümlerinden, iki yıllık meslek yüksekokullarının ‘emlak ve emlak yönetimi’ programından ya da denkliği kabul edilen yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezuniyet şartı getirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özgür Çengel, sektöre çeki düzen getirilmesi için yasa tasarısının büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.

Mehmet Canıtatlı'nın süreçle ilgili sorularını cevaplandıran Çengel,İstanbul’da kayıt dışı çalışan emlakçı sayısının 100 binden fazla olduğunu belirterek, ''Hizmet sektöründe imaj çok önemli. Gayrimenkul sektörü en karlı sektörlerden bir tanesi. Geçmişten gelen imaj zedelenmelerini yeniden yaşatmamak gerekiyor. Gelecek günlerde yasalaşacak olan tasarı bu yönüyle çok önemli'' dedi. 
 
İşte Prof. Dr. Özgür Çengel'in tespitleri:
* Eski dönemlerde olduğu gibi bir masa, sandalye ve telefonla emlakçılık yapılamayacak. Sektörde kurumsal manada hizmet yapanların talepleri de bu yönde.  Tüketiciler artık daha bilinçlendi.
* Yasa ile emlak müşavirliği ve emlak komisyoncusu konuları ayrı tutuluyor. Emlak müşavirlerinin eğitimli olması şartı getiriliyor. Ayrıca üniversite eğitimi almış ve ardından sınava girmeleri gerekiyor.  
* Alaylı olan emlakçıların birikimlerini biraz daha revize etmek, küreselleşen rekabetçi çevre ile uyumlu hale getirmek, müşterilerini daha iyi tanımlamak ve onları tanımak açısından bir yapılanma sürecine girilecek.
* Yabancıların emlak pazarına girmesi ve Türk firmalarının yabancı firmalarla işbirliği yapmasının yasal zemine oturması herkese fayda getirecektir.
*Geçmiş dönemlerde maalesef aksilikler yaşandı. Bu dönemde de kısmen yaşanıyor. Ama bu bizim çalışmamız ve meclise gönderilen teklif yasalaşırsa bu problemlerin ortadan kalkması bekleniyor. Emlak uzmanları çok önemli bir misyon üstleniyorlar. Çünkü inşaat firmasıyla ürünle müşteriyi buluşturmaya çalışıyorlar. Ama şunu da söyleyeyim. Doğru hizmet vermezlerse doğru işler yapmazlarsa teklifin yasalaşması halinde bu arkadaşlar yok olacaklar. Piyasada rekabet edemez konuma gelecekler. Emlakçı kardeşlerimiz yeter ki dürüst, doğru ve bilgi aktarıcı işler yapsınlar. 
 
 Özgür Çengel, işini sıkı tutmayan emlakçılara da şu uyarıda bulundu: 
'' Artık temel nokta şu olacak: Hangisi işi daha iyi yapıyor? Burada bakarken yabancı bir gayrimenkul firması da Araplara pazarlama yapabiliyor. Arap coğrafyasında firma kurabiliyor. Dolayısıyla yabancı bir firma da gelebilir. Eğer biz küreselleşme kelimesinden bahsediyorsak küreselleşen sektörlerin en başında gayrimenkul sektörü geliyor. Çünkü bizim birincil pazarımız değişip Ortadoğu oldu. İşi iyi yapmak gerekiyor. Yani doğru ve dürüst ticaret… Bunu yabancı sermaye diyebilirsiniz, Türk sermayesi diyebilirsiniz. Ama dünya global bir köy haline geldi. Global köy haline gelmek demek herkesin, her yerde, her işi yapabiliyor olması demek.  Gayrimenkul sektörü çok kârlı bir sektör. Bu işi yapanlar da gayrimenkul alanlar da bu işten kâr ediyor. Her iki tarafın da kazandığı bir sektör. Pazar çok açık nitelikte. Herkesin girebileceği ama bizim yerel firmalarımıza da güç kazandıracak diye yeni teklif anayasalaşacak, taslak bir güç kazandıracaktır diye düşünüyorum. En azından rekabet gücümüzü uluslararası alanda arttıracaktır diye düşünüyorum.'' 
 
Ticaret'te eğitimi var
İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Gayrimenkul Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni açtıklarını kaydeden Özgür Çengel, '' Merkezimizde piyasanın nabzını tutuyoruz. Akademik bilgiyi teorik bilgiyle bağdaştırıyoruz ve piyasaya en güncel endeksleri sunmak için çalışmalarımız devam ediyor. İki alanda da lisansüstü eğitimlerimiz var. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin İstanbul Ticaret Odası'yla olan organik bağının olmasından dolayı bunu yapması çok normaldir. Çünkü biz sadece teorik çalışan bir üniversite değil, bunu pratiğe dönüştürme misyonundayız. Dolayısıyla ticaret odasından feyz alarak gayrimenkul sektöründe çalışmalar yapıyoruz. İstanbul Ticaret Odası'ndaki meslek komitelerini ziyaret ediyoruz. İnşaatla, konutla, mimariyle ilgili komiteler de ben de görev alıyorum. Ve oradaki firma sahipleriyle beraber çalışıp okulumuzdaki müfredatları revize ediyoruz. Okulumuzda gayrimenkulle alakalı bölümler var. Biz de elimizden geldiğince sektöre akademik anlamda destek olmaya çalışıyoruz ve bu çok da önemli bir sosyal sorumluluk projesidir'' ifadelerini kullandı.
 
Mehmet Canıtatlı / Emlakdream.com – 25 Mayıs 2016

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI