Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, inşaatta kriz yaşanacağına dair paylaşımların yurt dışı kaynaklı olduğunu savundu.
Özyurt, Anadolu Ajansı’ndan Uğur Aslanhan’a yaptığı açıklamada, özellikle Twitter’da bu paylaşımı ilk dolaşıma sokan hesabın adresi Mısır’dan çıktığını söyledi.
Bu kişinin daha önceki paylaşımlarında FETÖ dilinin kullanıldığını ve hesabın tweet’lerinin hızlı bir şekilde paylaşıldığını gördüklerini anlatan Özyurt, kriz iddialarının yurt dışı kaynaklı olduğunu belgelediklerini ve hukuki işlemleri başlattıklarını aktardı.
“Satışlarda daralma olabilir”
Özyurt, piyasada geçen yıl başlayan bir daralma yaşandığının doğru olduğunu ancak konuşulduğu gibi yıkıcı bir daralma bulunmadığını belirterek, “Her şey güllük gülistanlık demiyoruz ancak öyle iflastır, krizdir gibi söylemler gerçekten hem ülke ekonomisi hem de inşaat sektörü için gerçeği yansıtmıyor. Satış adetleri azalabilir. Burada ana etken yatırımcıların gayrimenkulden mevduata yönelmesi oldu.” dedi.
“Olağanüstü, ciddi bir emlak krizi olmaz.” diyen Özyurt, şöyle devam etti:
“Zaten stoklar da bunu gösteriyor. Şu anda Türkiye genelinde 1 milyon adet konut stoku var. Firmalar yeni projeye girmediği takdirde ki şu anda firmalar yeni projeye girmiyor, mevcutları eritiyor, Türkiye’de yıllık en az 500 bin sıfır konuta ihtiyaç var ve bunun da satıldığını düşünürsek toplamda 2 yıllık bir stok var demek… Bu rakam gerçekten yüksek bir rakam değil. Zaten firmalar da karlarından feragat ederek bu satışları gerçekleştiriyor. Sadece firmaların stoklarının yüksek olması değil, sorun; insanların yatırım amacı olarak gayrimenkulü değil, mevduatı görmeleri… Ancak ülkemizde çok ciddi şekilde konuta ihtiyacı olan var. Bu kimselerin çok az kısmının bile konuta ulaşması zaten stoku bitirir.”
Konkordato iddiaları
Özyurt, son günlerde sosyal medyada bazı gayrimenkul şirketlerinin konkordato talep edeceği, battığı, iflas edeceği şeklinde iddialar dolandığını anımsatarak, “Şirketlerin isimlerinin bulunduğu bir liste halinde dolaşıma sokuldu. Gayrimenkul şirketlerinin hepsi nakit akışının bozulduğunu ve bunun gayet doğal olduğunu kabul ediyor. Bu şirketlerin tümü borcunun en az 3-4 katı varlığa sahip. Varlıklar bir miktar eriyecektir ama borçlar bitecektir. Bizim tüm projelerimizdeki bitmişlik oranı yüzde 80-85 civarında. Gayrimenkul sektörünün 2 yıl vakti var. Bu 2 yıl içerisinde sektörün borçları da, stoku da bitecektir.” diye konuştu.
Tamer Özyurt, yabancıya satışın ülkeye direkt döviz getirdiğini, yabancılara konut satışından elde edilen gelirin 5 milyar doları aştığını ve hedefin 10 milyar dolara ulaşmak olduğunu sözlerine ekledi.