13 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerPatentli üretim yap, yüzde 50 vergi indiriminden yararlan!

Patentli üretim yap, yüzde 50 vergi indiriminden yararlan!

Kiralık patentli ürünü bularak vergi avantajından faydalanmak isteyen şirketlerin, kanun uygulamasının başlayacağı tarih olan 1 Ocak 2015’e kadar hazırlıklarını tamamlaması gerekiyor.

6518 Sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle, patentle korunan buluşların ticarileştirilmesi ve üretimi için önemli vergi teşvikleri getiren düzenlemenin 19 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe girmesiyle Türkiye’deki Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin ülke ekonomisine katkı yapması yolunda büyük bir adım atıldı. Yeni kanuna göre patent hakkının kiralanması (lisanslanması), devri veya satışı sonucunda elde edilen kazançlar ile patentli buluşun üretime konu olacak şekilde pazarlanması sonucunda elde edilen kazançların yüzde 50’si için kurumlar vergisi ve gelir vergisi alınmayacak.

"Patent kiralayarak üretim fırsatı"

Bu düzenlemenin getirdiği vergi avantajının, sadece Ar-Ge yapan şirketler için geçerli olmadığını belirten Destek Patent AR-GE Eğitim Danışmanı Hakan Özcan, kendisine ait patenti olmayan ancak başkasından patent belgesini kiralayarak üretim yapmak isteyen yatırımcı veya girişimcilerin de vergi teşvikinden yararlanabileceğinin altını çiziyor.

"Şirketler hazırlıklarını zamanında yapmalı"

Hakan Özcan, kanunda yer alan yüzde 50 vergi indirimi avantajlarının 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacağını hatırlatarak, şirketlerin gerekli hazırlıkları bu tarihten önce yapmalarının hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Şirketlerin kiralayarak üretim yapacakları patentli ürünler konusunda araştırma yapmaları ve kiralanmaya (lisan almaya) uygun gördükleri ticari değer taşıyan patentleri bulduktan sonra kiralama (lisanslama) işlemini yapmalarını öneren Hakan Özcan, “Kanunun sunduğu avantajlardan faydalanmak için hazırlıkların zamanında yapılmasını öneriyoruz. Ayrıca Destek Patent olarak tüm şirketlere bu süreçleri sağlıklı ve doğru şekilde yönetmeleri için destek oluyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI