İsminden de anlaşıldığı üzere prefabrik ev, malzemeleri önceden fabrikada hazırlanmış olan ve daha sonra hazır olan o parçaların bir araya getirilmesiyle inşa edilen ev demektir.
Prefabrik evler tek ve iki katlı olarak inşa ediliyor. Genellikle iki katlı tercih edilen prefabrik evlerde kat sayısı maksimum 3’e kadar çıkılabiliyor.
Prefabrik evlerin ömrü…
Prefabrik evler Türkiye’de ilk olarak büyük depremlerden sonra gündeme gelmiş ve depremde evini kaybeden vatandaşlar için tek katlı, geçici olarak devlet tarafından inşa edilmiştir.
Özellikle yurt dışında oldukça yaygın olan prefabrik evler kısa sürede ve pratik bir şekilde inşa edilebiliyor. Yaklaşık 50 yıla kadar ömrü olan prefabrik evlerde hazır malzemelerin yanı sıra çelik ve çimento gibi inşaatın olmazsa olmaz malzemeleri de kullanılıyor. İsteğe göre prefabrik evlere ses ve ısı yalıtım da yapılır.
Günümüzde Türkiye’de de oldukça yaygınlaşmaya başlayan prefabrik evlerinin tercih edilmesin en önemli nedenlerinden biri az maliyetli olması ve kısa sürede yapılabilmesi.
Prefabrik ev nasıl yapılır?
Beton bir zemin üzerine oturtulan prefabrik evlerin kurulumu önceden planlıyor. Kolay işçilikle yapılan bu evlerin malzemeleri fabrikada üretiliyor. Çelik bir iskelet üzerine kurulan prefabrik evlerde maksimum 3 olmak üzere istenilen kat sayısı çıkılır.
Prefabrik evlerde de tıpki diğer inşaatlarda olduğu gibi imara açık alanlar için ruhsat alınması gerekiyor.
Prefabrik evlerin avantajları nedir?
Yukarda da bahsettiğimiz gibi prefabrik evlerin en önemli ve tercih edilmesine neden olan özelliklerinden biri zaman ve nakitten tasarruf imkanının olmasıdır. Malzemeleri esnek olan prefabrik evler depreme de dayanıklıdır.
Herkesin kendi zevkine ve istediğine göre özgür bir yelpaze kapsamında inşa edilebilen prefabrik evlerde çevre kirliliğine neden olabilecek hiçbir faktör de bulunmuyor.
Ayrıca kullanışlı olabilen parçalarda isteğe göre daha sonra da yer değiştirilebiliyor. Prefabrik yapıların bir diğer avantajı ise sökülüp başka bir yere yeniden kurulabilmesidir.