Reklam yatırımların yüzde 57.25’i televizyon, yüzde 22.43’ü basın, yüzde 9.74’ü dijital, yüzde 6.85’i açık hava, yüzde 2.61’i radyo, yüzde 1.13’ü sinema reklamlarından oluştu.
Dijital yatırımlar artıyor
Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Üner, sosyal ağ yasaklarıyla ilgili olarak, kısıtlamaların sektörün gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, şöyle devam etti:
“Geçen yıl, dijital reklam yatırımlarının pazar payı dünyada yüzde 23.2 oldu. Türkiye’de ise bu oran, yüzde 9.74. Dijital yatırımlar, büyümenin lokomotifi olmayı sürdürüyor. Sosyal mecraları kullanarak ticaret yapmaya devam eden üyelerimiz var. Kısıtlamalar sektörün gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle sadece ifade özgürlüğünün değil, ticari ifade özgürlüğünün de olması gerekmektedir.
Önümüzdeki dönemde dijital taraftaki olumsuzluklar, bu alandaki büyümeyi de olumsuz etkileyebilir. Sektörün işlevini daha sağlıklı yürütebilmesi için olumsuz olarak gördüğümüz çalışmalarla ilgili Rekabet Kurulu gibi, Reklam Kurulu gibi yerlerde çalışmalarımız oluyor.”
Reklamcılar Derneği Asbaşkanı Demet İkiler, dijital yatırımların ortalamanın üzerinde bir büyümeyle son üç yıldır artış içinde olduğunu belirterek, yasaklanan alkollü içki reklamlarının daha çok kullanıldığı yazılı basında etkili olduğunu dile getirdi. İkiler, “Umulanın altında bir üç ay geçti. Bazı markalar aktivitelerini seçim sonrasına ertelemişti. Parti reklamları açığı kapatmada olumlu etki yaptı” dedi.