Denizli ile Afyonkarahisar’ı birbirine bağlayan karayolu üzerinde yer alan, Selçuklular döneminde inşa edilmiş olan yaklaşık 790 yıllık tarihi Çardak Han’ın Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan restorasyonu tamamlandı.
Çardak Han’ın (kervansaray) Anadolu Selçuklularının Denizli’de bilinen ilk valisi Honaz vilayeti sahibi Esedüddin Ayaz tarafından 1230’da yaptırıldığını belirten Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt, Denizli yakınlarında Akhan Kervansarayı’ndan 55 kilometre önceki menzil noktasında bulunan Çardak Han’ın Denizli’de bilinen ve günümüze ulaşabilmiş en eski Türk-İslam yapısı olduğunu ifade ederek “Han, bölgenin Türk-İslam dönemine şahitlik eden ve yaklaşık 800 yıllık geçmişe sahip ilk kimlik belgesi niteliğindedir. Kitabesinin her iki yanındaki aslan heykelleri, kapalı kısımda, paye başlıklarında yer alan boğa ve insan başı ile çifte balık rölyefleriyle de dönemindeki hanlar arasında ayrıcalıklı yere sahiptir. Ticaret yolu üzerindeki han, kervanlara ev sahipliği yapan Ege Bölgesi’ndeki türünün en büyük yapısıdır. Osmanlı döneminde han ve derbent olarak görev ifa eden kervansarayın işletilmesine yardımcı olan çevresindeki halkın vergiden muaf tutulduğunu arşiv belgeleri vasıtasıyla biliyoruz” şeklinde konuştu.
Kervansarayın Anadolu Selçuklularının Batı Anadolu’daki ilk izini yansıttığını dile getiren Çardak Belediye Başkanı Hüsnü Yılmaz, tipik Selçuklu sultan hanlarının mimarisini taşıyan ve eski ihtişamına kavuşan Çardak Han’ın önümüzdeki günlerde ziyarete açılacağını söyledi.