7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaManşetRiskli evini dönüştürene verilen devlet destekleri..

Riskli evini dönüştürene verilen devlet destekleri..

Devlet, riskli evini dönüştürenlere kira yardımı, yıkım kredisi, faiz desteği, kiracılara taşınma yardımı gibi maddi destekler sağlıyor.

6 şubatta İstanbul Kartal’da kendi kendine çöken ve 21 vatandaşımıza mezar olan, 14 vatandaşımızın da yaralandığı Yeşilyurt Apartmanı faciası sonrasında insanların yaşadıkları binalara karşı olan hassasiyetlerinde çok ciddi bir artış oldu.

İşin maddi boyutları ise çok sayıda vatandaşın bile bile riskli binalarda çaresiz yaşamaya devam etmelerine yol açıyor.

Riskli binaların dönüştürülmesi konusunda Devlet te büyük hassasiyet gösteriyor ve riskli yapılarını dönüştürmek isteyen vatandaşlara, hatta buralarda oturan kiracılara da maddi destekler sağlıyor.

Posta Gazetesi’nden Meltem Kara, riskli evini dönüştürmek isteyen vatandaşlara devlet tarafından sağlanan yardımları konu alan haberinde destekleri ana başlıklar halinde şöyle açıklıyor:

18 ay boyunca kira yardımı (bazı durumlarda 36 aya kadar çıkabiliyor)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; riskli alanların ve riskli yapıların kentsel dönüşüm kapsamında sağlıklı hale getirilmesi amacıyla çıkarılan kanun kapsamında, riskli yapılarda oturanlara 18 ay boyunca kira yardımı yapıyor. En son 2018’de güncellenen kira yardım bedelleri yapıların bulundukları şehirlere göre 595 lira ile 960 lira arasında değişiyor. 2019 yılında tekrar güncellenecek olan kira yardım miktarları daha da artacak.

Bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarındaki yapılarda dönüşüm yapılıyorsa kira yardımı süresi 36 aya kadar çıkabiliyor.

Kira yardımı için tahliyeden itibaren en geç 1 yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor.

Geçici konut veya iş yeri tahsisi (mümkün olan durumlarda)

Anlaşma ile tahliye edilen bina sahiplerine mümkün olması halinde, kira yardımı yerine tahliye tarihinden itibaren konut ve iş yerlerinin teslim tarihine kadar geçici konut veya iş yeri tahsisi yapılabiliyor.

Riskli binaların yıkım ve yeniden yapım maliyetleri için kredi 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sağladığı destekler arasında riskli binaların yıkılarak yerine yenisinin yapılması için krediler de var.

Yıkım kredisi 1000 metrekarelik bir yapı için 6 bin lirayı buluyor. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren 6 ay içinde yıkım işleminin yaptırılıp enkazın kaldırılması zorunlu.

Yapım kredisinde ise anlaşmalı bankalarca kredi kullanım talepleri olumsuz değerlendirildiği taktirde bakanlık destek veriyor.

Faiz desteği

Kentsel dönüşüm kapsamında evini dönüştürmek için kredi kullanan vatandaşlara 16 banka faiz desteği sağlıyor. Kira yardımı alanlar faiz desteğinden faydalanamıyor.

Bağımsız bölüm başına 100 bin liraya kadar verilen krediden faydalanılması için tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde bankalara kredi başvurusunun yapılması gerekiyor.

Kiracılara taşınma yardımı yapılıyor

Bakanlık, riskli binalarda oturan ve bu yapıların dönüştürülecek olması sebebiyle taşınmak zorunda kalan vatandaşlara da bir kereye mahsus olmak üzere taşınma yardımı yapıyor. Şehirlere göre değişen taşınma yardımı tutarı 1190 ile 1920 lira arasında değişiyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI