Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e 100 kilometre uzaklıktaki Kakheti bölgesinde 2017 yılında gerçekleşen 5.1 şiddetindeki depremin Trabzon ve Rize’deki deprem riskini üç kat artırdığı açıklandı.
Konuyu gündeme getirerek tehlikeye dikkat çeken Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyelerinden Jeoloji Mühendisi Prof. Osman Bektaş, üç yıl önce yaşanan bu depremin Doğu Karadeniz’deki fay hattını tetiklediğini ve yarılmayı hızlandırdığını söyledi.
Üçüncü deprem riski taşıyan bölgede sahil kesiminin olası bir depremde iç taraflara göre çok daha fazla etkileneceğini belirten uzmanlar, özellikle sahil kesiminde yapılan dolgular ve bu alanlara yapılan binaların yüksek risk taşıdıklarının altını çizdi.
Denizin doldurularak Rize’de kazanılan alanın 350 dönümlük bir alana ulaştığını hatırlatan Prof. Bektaş, “Rize’de yapılan iki temel yanlış vardı. Birincisi 1960’lı yıllarda yapılan ve dünya standartlarına uygun olmayan dolgu idi. Artık bu dolgu Rize’yi taşımıyor. İkinci yanlış ise bölgenin gerçekçi deprem potansiyelinin ciddiye alınmaması. 2017 yılında Karadeniz´de oluşan deprem, Rize’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor.” dedi.
Karadeniz fayının çok yavaş ve sinsi hareket ettiğini dile getiren Bektaş, “Bölgemizde yaşanabilecek orta büyüklükteki bir deprem bile bölgedeki heyelanlı sahaları aktif hale getirebilir ve ciddi kayıplara sebebiyet verebilir. Yapı stoklarımızın çoğu yeni deprem yönetmeliğine uygun değil. Çıkarılan yeni deprem haritasına uygun bir şekilde yapılanmaya gidilmeli.” şeklinde konuştu.
Kaynak: DHA