Okul’un sadece bilimsel bilginin verildiği bir mekân olarak algılanmadığı; doğa ile uyumlu, kültürel birikimlerin buluştuğu ve sosyal ilişkilerin sonucunda yaşam kalitelerini belirleyen bir fiziksel girdi olarak algılanması gerektiğini ortaya koyan Rönesans şirketi, Yaşantıyı zenginleştiren bireylerin yetişmesi için oluşturulan mekânlarla beraber, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik kavramlarının bir arada olduğu bu öğrenci fikir yarışmasında Türkiye’de sürdürülebilir okul kavramı ile farklı okul modellerinin geliştirilmesi hedefleyerek yola çıkmıştır. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerine “sürdürülebilirlik” kültürünün kazandırılması amacıyla gelenekselleştirdiği “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” yarışmasında ödül alan geleceğin genç yaratıcıları 5 Nisan’da düzenlenen törende açıklandı.
Bu yıl 125 farklı üniversiteden 954 grup ve 1930 kişinin başvurduğu yarışmada dereceye giren öğrenciler, çeşitli ödüllerin yanı sıra Rönesans Holding’de staj yapma imkânına da sahip olacaklar.
Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp bu sene ikincisi düzenlenen yarışmanın ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin her köşesindeki genç potansiyelleri keşfettik ve bu bize gelecek için daha da büyük bir umut verdi. Dünyanın en büyük 10 şirketinden biri olabilmek için bu genç arkadaşlara ihtiyacımız var” dedi.
Dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri arasında 37’inci, Avrupa’da ise 10’uncu sıraya yükselen Rönesans Holding’in Dünya’nın sayılı müteahhitlik şirketleri arasında yer almak için Rönesans Holding’in geleceğin mimar ve mühendislerine ihtiyacı olduğunu hatırlatan Ilıcak, “Biz onları yüreklendirmeye devam edeceğiz ki onlar bize daha iyi bir yaşam, sürdürülebilir bir gelecek versin” diye ekledi.
“Hedefimiz, gelecek nesillere sürdürülebilirlik kavramını benimsetmek amacıyla çıktığımız bu projenin kendisini de sürdürülebilir kılmak. Yarışma kapsamında düzenlediğimiz “Mavide Yeşil Fikir” seminerleriyle sadece 2 yıl içinde, 17 farklı ilde, 27 üniversitede 6500 öğrenciye dokunmuş olmamız, vizyonumuzun ne denli doğru kurgulandığını gösteriyor. Gelecek hedefimiz ise çok net; 5 yıl içerisinde 20 bin öğrenciye ulaşmak” yorumlarını yaptı.
Ödül töreni öncesinde gerçekleşen workshop çalışmasının ise en büyük sürprizi, eserleri müze koleksiyonlarında yer alan dünyaca ünlü Fransız Mimar Christophe Pillet oldu. Eserleri Centre Pompidou, Centre National des Arts Plastiques, Arts Décoratifs ve New York Cooper-Hewitt Museum gibi dünyaca ünlü sanat merkezlerinin koleksiyonlarında yer alan tasarımcı global deneyimini Türk gençlerle buluştururken, onların projelerini de dinleme fırsatı yakaladı.
Gençlere “Kendinize inanın, trendlere değil” mesajını veren Pillet, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tasarım ile hedefim insanların daha iyi bir yaşam beklentisini gerçeğe dönüştürmek. Bunu yaparken ben kendi adıma, yaptığım tasarımların işlevsel olduğu kadar, yalınlık taşımasını da önemsiyorum. Workshop çalışmasında da geleceğin mimar ve mühendislerine kendi deneyimlerimi aktarmak benim için çok önemliydi. Rönesans Holding’in bu başarısının diğer müteahhit şirketlere örnek olmasını diliyorum.
Fransız Mimar Christophe Pillet ve Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp
Bu sene mühendislik ve mimarlık olmak üzere iki yarışma düzenlendi. Ödüller her iki yarışma için ayrı ayrı verildi. Ödül, birinciye 20.000 TL, ikinciye 16.000 TL, üçüncüye 14.000 TL ve mansiyon olarak 10.000 TL olarak belirlendi.
Bu yıl 125 farklı üniversiteden 954 grup ve 1930 kişinin başvurduğu yarışmada mimarlık dalında, birincilik ödülü Gazi Üniversitesi'nden Gökhan Hezer'in olurken mühendislik dalında ise birincilik ödülünü Uluslararası Antalya Üniversitesi'nden Müge Develier, Mustafa Ekicim, Farzona Abidova, Mehmet Safa Karahan ve Hüseyin Özer'den oluşan takım kazandı. Ödül alan öğrenciler, çeşitli ödüllerin yanı sıra Rönesans Holding'de staj yapma imkânına da sahip oldu.