Türkiye’nin sağlık sektöründe bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük proje olarak adlandırılan ve ülkemizin çok sayıda modern hastaneye kavuşacağı “Kamu Özel Ortaklıkları-PPP” (Public Private Partnership) projesinin dev adımlarından biri Rönesans Sağlık Yatırım ve Meridiam ortaklığından geldi.
Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve belli bir süreyle devlete kiralanarak belirli hizmetlerin sağlanması yönteminin uygulandığı Kamu Özel İşbirliği (PPP-Public Private Partnership) modeli kapsamında Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Sağlık Yatırım, Adana’da 1550 yataktan oluşacak ve toplamda 540 milyon euro tutarındaki yatırımla tamamlanacak “Entegre Sağlık Kampüsü” için uluslararası yatırım fonu Meridiam Infrastructure ile yürüttüğü çalışmaların sonuçlandığını açıkladı. Türkiye’de ilk kez tamamı 9 yabancı bankanın katıldığı finansal kapanış imza töreni 19 Aralık’ta gerçekleştirilirken, törene Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, Rönesans Sağlık Yatırım Grubu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, Meridiam Uluslararası Yatırım Fonu Kurucu Ortağı ve CEO’su Thierry Déau ve projede yer alan banka yetkilileri katıldı.
540 Milyon Euro'luk dev yatırım
Bu imza töreninde konuşma yapan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, 2015’te 9 milyar liralık hastane projesinin ihale edileceğini açıkladı. “Rönesans Sağlık Yatırım’ın imza töreninin arkasındaki temel dinamik milli irade ve bu milletin gelecek ufkudur” diyen Müezzinoğlu, “Sağlık alanında Amerika ve Avrupa’nın başardığını Türkiye de başaracak” dedi.
İmza töreninde projeyle ilgili bilgi veren Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, kısaca PPP olarak adlandırılan “Kamu-Özel İşbirliği” modeli ile yapılacak olan hastane projelerinin Türkiye’nin sağlık alanında yaptığı en büyük devrim olduğuna işaret etti. Dünyanın önde gelen gelişmiş ülkelerinde sağlık sektörü başta olmak üzere eğitim, adalet gibi alanlarda başarıyla uygulanan bu modelin en gelişmiş yeni nesil şekliyle ülkemizde uygulama şansını elde ettiklerini, dünyanın birçok ülkesinde PPP deneyimine sahip ortağımız Meridiam ile yaptıkları işbirliği sayesinde Avrupa’nın en büyük finans kuruluşlarını bir araya getirerek yatırım öncesinde tamamı yabancılardan oluşan bir proje finansmanı gerçekleştirdiklerini belirtti. Rönesans Holding olarak sağlık yatırımını önemsediklerini ve yurtdışında elde ettikleri deneyimi Türkiye’nin sağlık yatırımlarında kullanmak üzere yola çıktıklarını vurgulayan Ilıcak, “Diğer bir ifadeyle sağlıkta Rönesans dönemi başlıyor” diye ekledi.
Farklı ülkelerde kamuya değer sağlayan projeler
Rönesans Sağlık Yatırım’ın bu konudaki iş ortağı Meridiam’ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Bay Thierry Déau ise yaptığı konuşmada, “Meridiam olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin başlattığı bu azimli sağlık hizmetleri programını destekleyen ilk küresel yatırımcı olmaktan gurur duyuyoruz” dedi. Déau sözlerini şöyle sürdürdü:
“Adana Entegre Sağlık Kampüsü, 2015 yılı itibarıyla yaklaşık 2 Milyar Euro tutarında finanse etmeyi planladığımız 4 sağlık tesisinden ilkidir. Bu, dünyada eşine rastlanmayan bir yatırımdır. Bu ülkedeki sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, en iyi standartlara ulaşması ve Türkiye’de en çok ihtiyacı olanlara ulaşılmasında önde gelen Türk ve uluslararası firma Rönesans’la ortaklığımızdan gurur duyuyoruz. Adana Entegre Sağlık Kampüsü sadece Adana için değil, aynı zamanda çevresinde yer alan Türkiye 13. Sağlık Hizmetleri Bölgesi Hatay ve Osmaniye’ye de toplam 1550 yatak kapasitesi ile hizmet verecek.” dedi.
Standartların üstünde akıllı hastaneler geliyor
Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve belli bir süreyle devlete kiralanması modelinin uygulandığı PPP sisteminde, kira süresi boyunca özel sektör kamunun arzu ettiği bazı hizmetleri de üretebiliyor. Tıbbi hizmet yine devlet tarafından verilirken, tüm doktor ve hemşire kadrosu da devlet tarafından sağlanıyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanabilen bu ortaklık modelinde Türkiye’deki projeler için ise süre 25 yıl olarak belirlendi. Bu projelerle Türkiye’nin kendi altyapısı ve otomasyon sistemi bulunan, rehabilitasyon alanları, spor merkezleri ve toplantı salonlarıyla da genişletilen, standartların üzerinde akıllı hastanelere kavuşması planlanıyor.