Ülke genelinde ruhsatı olmayan ve kaçak yapı durumundaki gecekondulara, binalara, sonradan çıkılan katlara yapı kayıt belgesi adı altında bir çeşit imar affı gündeme geldi.
Hürriyet’ten Aysel Alp tarafından kaleme alınan haberde ilgili bakanlıkların ortak bir çalışma sonrası geliştirdikleri formüle göre 30 eylül 2017 tarihinden önce yapılmış olan ruhsatı olmayan ve ruhsata aykırı şekilde binaya yapılan eklemeleri olan yapılar belli şartlar dahilinde kaçak konumundan çıkacak.
“Yapı Kayıt Belgesi” alan yapılar kaçak sayılmayacak
Uygulamadan faydalanmak isteyenlerin 31 aralık 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurmaları gerektiği yazılan habere göre vatandaş başvuru esnasında vatandaştan kaçak yapının üzerinde bulunduğu arsanın emlak değeri ile yapı maliyetinin yüzde 3’ü karşılığında bir kayıt parası istenecek. Buna göre Yapı Kayıt Belgesi verilecek kaçak yapılar için daha önce alınmış yıkım kararı ve kesilen cezalar iptal olacak, elektrik, su ve doğalgaz bağlatılabilecek.
Bu bir imar affı mı?
Konuyla ilgili olarak bunun vatandaşla barış olduğunu söyleyen ve imar affı olmadığını belirten bürokratlar verilecek yapı kayıt belgesiyle ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınacaklarını, yürürlükteki imar planlarının ve yasal mevzuatın uygulanmaya devam edeceğini söylediler.
Yapı Kayıt Belgesi uygulamasının kaçak yapılaşmayı artırarak can kaybına neden olacağı uyarısı yapan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu; kıyıların, yeşilin, doğanın da yağmalanmasının önünü açacak düzenlemeden vazgeçilmesi gerektiğini belirterek hükümetin hem vatandaştan oy toplamak hem de seçim harcamalarına kaynak yaratmak için 1983’te Özal’ın yaptığı imar affını geri getirmek istediğini söyledi.