FİBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, enerjinin, grubun en önemli beş iş kolundan biri olduğunu belirterek, “2015 itibariyle sektörde en az 1 milyar Euro’luk yatırım yapmış olmayı hedefliyoruz” dedi. Özyeğin, önümüzdeki dönemde elektrik üretim özelleştirmelerinde yer alacaklarını, rüzgar lisansı toplayacaklarını söyledi.
FİBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, 2007’de 125 milyon lira özkaynakla yatırıma başladıkları enerji sektöründe bugün toplamda 450 milyon lira yatırıma ulaştıklarını, 2015 yılına kadar 1 milyar Euro’luk yatırım yapmış olmayı planladıklarını söyledi. Fiba Özyeğin, “Enerji, en fazla konuştuğumuz, içimizde en fazla toplantı yaptığımız alanlardan biri. Özellikle rüzgar enerjisinde hızla büyüyoruz. Şu anda 87.5 megavat (MW) kurulu gücümüz var. Altı ayda bunu 150 MW’a çıkaracağız. 2013 sonunda rüzgarda 375 MW kurulu gücümüz olacak. Benim şahsi hedefim 400 MW’ın altında olmamasıdır” dedi.
1 milyar Euro
Bunun yatırım boyutuna dikkat çeken Özyeğin, şöyle devam etti: “2013 haziran ayı itibariyle rüzgar enerjisine 1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız. Jeotermal, güneş, hidroelektrik, termik santral noktasında da tüm fırsatları değerlendiriyoruz. Amacımız 2015 yılı itibariyle tüm bu alanlarda 1 milyar Euro’nun altında yatırım yapmamış olmak. Bu oranın üstü açık. Fırsatlara bağlı olarak yatırımlar gelişecek. Bunun altında yatırım yaparsak, kendimizi istediğimiz safhaya ulaşamamış olarak göreceğiz. İki-üç yıl lisans toplamaya çalışacağız. 200-300 MW’lık projeler de olabilir. Türkiye, rüzgar rejimi açısından çok güçlü, Avrupa’daki en iyi rüzgar parkurlarından biri. Türkiye’nin ithalata bağımlı yaşamaksızın, kendi rüzgar koridorlarını çok iyi şekilde değerlendirme şansı var. Sahip olduğumuz gücün en az 4-5 misline sahip olma şansımız var. Orta vadede bu 10-12 misli olabilir.”
Elektrik ticareti fırsat
Fiba Grubu’nun elektrik perakende satış markası Cere’an Genel Müdürü Onur Yazgan ise, elektrik ticareti açısından Türkiye’nin 100 milyar dolarlık son tüketici faturası olan bir bölgede yer aldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Elektriği daha ucuz olan Bulgaristan ve Yunanistan’dan alarak, Türkiye’de değerlendirmek ve Irak gibi komşu ülkelere satmakta ciddi potansiyel var. Türkiye’de elektrik ticaretti faaliyetlerinin orta vadede 200 milyar dolara hacme ulaşması mümkün. Ticaret yaptığımız Bulgaristan ve Yunanistan’a, İtalya, Romanya, Arnavutluk ve Sırbistan’ı da eklemek istiyoruz. Özellikle doğalgaz problemiyle alakalı elektrik fiyatlarının arttığı bir ortamda, ticaret açısından bu ülkeler önemli birer fırsat.”
Çevre ülkelerde 150 MW rüzgar projesi var
FİBA Holding’in enerji iştiraki Fina Enerji Holding Yönetim Kurulu Üyesi Karani Güleç, rüzgarın yanısıra termik, hidroelektrik ve solar alanında da proje geliştirmeye başladıklarını, yalnız yurt içinde değil yurtdışında da projeler geliştirdiklerini kaydetti. Güleç, “Hedefimiz Türkiye’nin en büyük rüzgar enerjisi üreticilerinden biri olmak ve 1000 MW’ın üzerine çıkmak. Yurtdışında da çevre ülkelerde ilerlediğimiz 150 MW’lık rüzgar projelerimiz var” dedi.
‘Serbest tüketici’ye yüzde 20 ucuz elektrik var henüz konuta yok
CERE’AN’ın, 30 ilde bayi üzerinden serbest tüketicilere elektrik satış tarife paketleri sunduğunu anlatan Onur Yazgan, bu paketlerin yüzde 20’ye varan ucuzluk sağladığını vurguladı. Henüz mesken müşterilerine bu ürünü sunamadıklarını, serbest tüketici limitinin düşmesiyle 2015’de meskenlerin de dahil olacağını düşündüğünü kaydeden Yazgan, şu anda 3 bin olan abone sayısının o zaman çok hızlı büyüyeceğine inandıklarını kaydetti.
Üretim tarafındaki özelleştirmeye bakacak
MURAT Özyeğin elektrik dağıtım özelleştirmelerinde fiyatlar ilgilerini çekmediği için ilgilenmediklerini, ihale iptallerinin de fiyatların makul olmamasından kaynaklandığını düşündüklerini dile getirerek, üretim tarafında yapılacak özelleştirmelerde yer alacaklarını söyledi.
Hürriyet