Karabük Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun, ilçede tescilli 2 bin kadar Safranbolu'nun simgesi haline gelmiş evlerin bulunduğunu, bunların birçoğunun restore edilerek otel ya da pansiyona dönüştürüldüğünü söyledi.
Bahçe içinde, çoğunlukla üç katlı, 6-8 odalı, büyük aile ihtiyaçlarına uygun tasarlanmış ve estetik biçimde şekillendirilmiş konakları, maddi durumu iyi olmayan ailelerin satmayı tercih ettiğini anlatan Coşkun, şunları kaydetti:
''Safranbolu artık sadece ülkemizin değil, dünyanın bildiği gözde turizm merkezlerinden biridir. Yılda 600 bin turist geliyor ve konaklarda misafir ediliyor. İlçedeki birçok konak devletin de yardımıyla restore edildi. Ancak bir o kadar da restore edilmeyi bekleyen konak var. Bu konakları maddi durumu iyi olan aileler restore ederek turizme kazandırıyor.
Tarihi konakları, restore ettirecek maddi imkanı olmayanlar da binalarını ya satıyor ya da birkaç daire karşılığı takas ediyor. Konaklar konumuna ve büyüklüğüne göre 200 bin ile 2 milyon lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Konakları satın alanlar restore ettirerek turizme kazandırıyor. Tarihi konağını satmak isteyen ailelere bizler de yardımcı oluyoruz.''