Doğan Jeotermal, 350 milyon euroluk 5 yeni proje için düğmeye bastı…
Ankara Ayaş’ta inşaatı devam eden termal yatırım 2013’te devreye girecek. Erzurum ve Hatay yatırımları ise sırayla devreye girecek.
İlk jeotermal otel yatırımını 2009 yılında Balıkesir Edremit’e bağlı Güre beldesinde Hattuşa Astyra Termal Resort&Spa ismiyle yapan ve 2011’de tesisi hizmete sokan Doğan Jeotermal’in Başkanı Mehmet Ali Doğan yeni yatırımlara yelken açtı. Şirket olarak 2020 yılına kadar toplam 5 yatırımı daha devreye sokacaklarını belirten Doğan, jeotermale toplamda 350 milyon euro yatırım yapacak.
15 bin liradan başlıyor
Yeni yatırımlarla en az 7 bin 500 kişiye de iş imkânı yaratılmış olunacak. Mehmet Ali Doğan ilk tesiste yaklaşık 1000 kişi çalıştığını, Ankara’da devreye girecek ikinci yatırımda ise en az 1200 kişinin istihdam edileceğini söyledi.
Güre’de gerçekleştirilen ilk yatırım 50 milyon euroya mal oldu. Tesis 500 daire, 25 bin devre tatil dönemi olarak pazarlandı. Dairelerin büyüklükleri 60 metrekare (1+1), 80 metrekare (2+1) ve suit oda 40 metrekare olarak değişiyor ve 49 yıllığına satılıyor. Son kalan devre mülklerin fiyatı 15 bin liradan başlıyor.
Sırada Erzurum var
Şirketin 2013 yılı içinde hayata geçirmeyi planladığı yatırımlar içerisinde ise Erzurum başı çekiyor. Erzurum’un Pasinler ilçesinde 40 dönüm arazi aldıklarını belirten Mehmet Ali Doğan bu bölgeye de, araziyi daha da genişleterek 200 milyon euroluk yatırım yapacaklarını söyledi. Doğan bölgeye yatırım kararını vermelerinde bölgeden geçen TIR sayısının etkili olduğunu aktardı.
Kaynağın bulunduğu bölgenin boş arazi olduğunu, ancak vadiden geçen yolun transit güzergâhı bulunduğunu belirten Doğan, “Yatırım öncesinde yoldan geçen TIR’ları bile saydık. Günde 300 İran TIR’ının geçtiğine şahit olduk. Bu sebeple bölgeye yatırım kararı aldık” dedi.
Hatay’a devremülk
Hatay’ın Erzin ilçesinde de bir tesis açmak için arsa satın aldıklarını vurgulayan Doğan, burada İssos Termal adıyla bir otel kuracaklarını belirterek, “Türkiye’de en çok termal rezervi Ege ve Marmara’da bulunuyor. Fakat Türkiye’de konsept eksikliği var. Termal turizm tesisinde asıl unsur sağlık ve kür. Yatak ve odalar ise destekleyici unsur olmalı. Ama Türkiye’de termal tesisler hep şehir oteli gibi planlanmış” şeklinde konuştu. Doğan, üst ve orta gelir grubundan genç yatırımcıların da devremülk satın aldıklarını söyledi.
Ankara 2013’te hizmete açılıyor
Şirketin ikinci yatırımı ise Ankara Ayaş’ta yapılıyor. Çağa beldesindeki Hitit Ayaş Termal Otel ve Sağlık Merkezi yine devremülk yöntemiyle pazarlanıyor. Farklı büyüklüklerde 2 bin dairenin bulunacağı merkezde hastane de yapılacak.
50 bin devremülkün olacağı tesisin ilk etabı eylül ayında tamamlanacak. Devremülklerin pazarlamasına şimdiden başlandı. Fiyatlar 15 ila 30 bin lira arasında değişiyor. 2013’te yatırımı tamamlamayı hedeflediklerini belirten Mehmet Ali Doğan, mineral zenginliği açısından zengin olan AnkR Ayaş’ta 100 milyon euroluk yatırım gerçekleştirdiğini söyledi.
Konutlara jeotermal enerji
Jeotermal enerjinin en verimli kullanılabileceği bölgeler Marmara ve Ege bölgeleri olarak veriliyor. Gerekçe olarak ise bu bölgelerin fay hatlarının en yoğun bulunduğu bölgeler olması gösteriliyor. “Fay hatlarının külfeti depremler, nimeti ise jeotermal enerji” diyen Mehmet Ali Doğan.Doğan Jeotermal olarak Türkiye’nin birçok bölgesinde jeotermal altyapı faaliyetleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Doğan, konut başına maliyetin 1500 dolar civarında olduğunu, bu maliyetin geri dönüşünün 2-3 yıl içinde sağlandığını aktardı.
Bugün