23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetSAHİBİNDEN DEVREN – SATILIK ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONU!

SAHİBİNDEN DEVREN – SATILIK ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONU!

Gayrimenkul Sektörü Stratejisti ve Emlakdream editörü, Bilge Özdemir, günümüzde elektrikli araç pazarı paralelinde hızla gelişen Şarj İstasyon pazarının gayrimenkul pazar etkilerini emlakdream.com’a özel değerlendirdi ve önerilerde bulundu.

GELECEĞİN  FLAŞ İŞ KOLU: Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Bayiliği

İkinci el gayrimenkul pazarlama ve satış portallarında yakın gelecekte  SAHİBİNDEN DEVREN – SATILIK ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONU ilanları ile karşılaşmaya başlayacağız. Şimdiden portallara istasyon segmentinde akaryakıtın yanına elektrik ilave etmelerini öneriyorum.

IEA verileri Dünyada 2023 yılında satılan elektrikli otomobil sayısının 14 milyon seviyelerinde olduğunu göstermektedir. 2020 yılında satış sayısının 3 milyon olduğu düşünülür ise; gelecek çok hızlı geliyor. 2025’e kadardünyada elektrikli araç pazar payının yüzde 29’a yükseleceği tahmin ediliyor.

Bu hıza, Dünya ekonomisinde üretim ve satış rakamları ile en önemli katkıyı Türkiye veriyor. Türkiye, elektrikli otomobil satışlarında İtalya, İspanya, Avusturya, Danimarka ve Finlandiya gibi birçok AB ülkesini geride bırakarak 6. lığa yerleşiyor.

Satışları bir önceki yıla göre yüzde 844’lük artışla 2023 yılında 72 bin 179 adete erişiyor. Türkiye’de tam elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı ise yüzde 1,2’den yüzde 6,8’e yükseliş seyri izliyor. Ülkemiz yollarında 100 Bin civarında elektrikli aracın seyir halinde olduğu belirtiliyor.

Elektrikli Araç Şarj Sistemleri – MİTHRA POD’un Kurucusu Sayın İDRİS YETKİN ulaşımda yeşil dönüşüm projesine yönelik olarak aile – bireylerde 2. Araç tercihinin elektrikliden yana olduğunu belirtiyor. Türkiye’de en az bir elektrikli model satan marka sayısı 2012’de 1 adetken, 2024’ün ilk aylarında 30’ u zorlamaya başlıyor.

Sayın YETKİN, elektrikli araç talebinde yeşil dönüşüm – çevre duyarlılığı ile Bayanların ve Yaş alan bireylerin tercihlerinin önemli yer tuttuğunu belirtiyor.

İşte artan elektrikli araç sayısı beraberinde yeni bir iş kolunu ve yatırım fırsatını sunuyor: Elektrikli şarj istasyonu bayiliği.

Kara yollarında, motorundan otomobiline, hafif ticariden TIR’lara yarının dünyası düşünüldüğü zaman en karlı – gelişme potansiyeline sahip – risksiz yatırım fikri olarak karşımızda duruyor.

Dünyada ve ülkemizde otomobil üreticilerinin, gelecek çeyrek yüzyıl planlarında  elektrikli araç üretim  ağırlığını artırmaları önem taşıyor. Bu etki doğrultusunda, elektrikli araçlar ve bu araçların kullanacağı şarj istasyonlarını geleceğin teknolojisi ve yatırımı olarak ön görebiliriz.

Sivil toplum kuruluşları, devletler tarafından alınan çevreci ve yeşil dönüşüm kararları sonucunda elektrikli araçların teşvik edilmesi, elektrikli şarj istasyonu bayiliklerinin önünü açıyor…

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği, Türkiye’ de 2030 yılında 1 milyon adetlik elektrikli otomobil pazarı ve bu rakamın karşılığının 250 bin şarj istasyonu öngörüyor. Türkiye’de yaklaşık 8-9 bin ünitenin varlığı düşünülür ise ciddi bir fırsat ve büyüklük  var. Yakıt maliyetini düşürmeye yönelik güçlü istek, yalnızca dünyada ve Türkiye’ de elektrikli araç satın alma eğilimini artırıyor.

Şarj Süresi Azalacak; ABD’li araştırmacılar, yapay zeka ile tüm şarj sürecini hızlandırma potansiyeline sahip olunacağını bu sürenin araç kapasitesine bağlı olsa da 10 dakikaya indirilebileceği üzerinde çalıştıklarını belirtiyorlar.

Türkiye’ de elektrikli araç sahipliğinde, İstanbul,  İzmir, Ankara ve Antalya gibi iller lider konumunda yer alıyor. Bu iller başta olmak üzere karayolları ağı elektrikli şarj istasyonu ihtiyaçlarında başı çekiyor.

Öngörülen İstasyon Alanları: Türkiye’nin önemli otoyolları, şehir içi ana yollar gibi yüksek trafikli bölgelerde, dinlenme tesisleri, restoran, akaryakıt istasyonları, Alışveriş merkezi, otel, otopark, hastane, site ortak alanları, akaryakıt istasyonu gibi halka açık alanlarda olabildiği gibi bireysel olarak da evlere kurulabilmektedir

Otopark yönetmeliğine göre zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan yeni yapılacak binalardaki otopark alanının yüzde 5’i, elektrikli araçlara ayrılacak ve şarj ünitesi zorunlu hale getirilecek.

Almanya’da ve Türkiye’ de yatırımlara hız verdiklerini belirten Elektrikli Araç Şarj Sistemleri – MİTHRA POD’un Kurucusu Sayın İDRİS YETKİN  bayilik konusunda da çalışmalarının devam ettiğini belirterek Mart ayı içinde hizmete açmayı planladıkları Konsept İstasyon açılışına davet ediyor. Araçların şarj süreleri, içinde vakit geçirebilecekleri eğlence – dinlence – yeme/içme  ve ihtiyaçlara yönelik alanların planladığını belirtiyor.

Yazılım, servis ağının, cihazlar ile desteklendiğini ve yakın zamanda aktif satış ağını güçlendireceklerini belirten YETKİN, şarj ünitelerinin satış ve kurulumu ile ilgili bayilikler veriyor.

2024 yılı sonuna kadar 100 şarj istasyonu kurma hedeflerini belirten Sayın YETKİN, amaçlarının Çevre Dostu, kendi enerjisini “güneş ve/veya rüzgar“ yolları ile sağlayan yeşil dönüşüm  trendini istasyonlarda A’dan Z’ye sunmak olduğunu belirtiyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

Tinmel Camii nerede?

Çay Parkı nerede?

Gonaitei Bahçesi nerede?

Machu Picchu nerede?

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI