Dünyadaki ilk mağara kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi Antakya’daki Stauris Dağı’nın batısında kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9.5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğindedir.
Hristiyanlar için hac yeri olarak kabul edilen ve bazı kaynaklarda dünyanın ilk mağara kilisesi olduğuna yer verilen St. Pierre Kilisesi’nde, yeni görünümüyle yılda ortalama 500 bin ziyaretçi hedefleniyor.
Habibi Neccar Dağı eteklerinde bulunan ve 30’lu yıllarda Hazreti İsa’ya inananların gizlice buluştuğu mekan olarak bilinen kilise, iki sene önce başlanan restorasyonla yeni bir görünüme büründü.
Mağara üzerinde bulunan kayaların kiliseyi ziyaret edenler bakımından risk oluşturmasının bertaraf edilmesi için tel kafes yöntemiyle cıvatalanarak yerlerine sabitlenen çalışmalarda, kilise aslına uygun bir şekilde onarıldı.
İçindeki mozaiklerin de restorasyon çalışmasıyla ortaya çıkarıldığı kilisede yapılan düzenlemelerle ziyaretçiler için dinlenme salonundan otoparka, kafeye kadar hemen ayrıntı düşünüldü.
20 günde 3 bin 869 kişi gezdi
Antakya Arkeoloji Müzesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile büyükşehire dönüşümle kapatılan İl Özel İdaresinin girişimleriyle restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanan kiliseyi 20 günde 3 bin 869 kişi ziyaret etti.
Restorasyon öncesi yılda 200-250 bin turistin geldiği kilisenin bu yeni görünümüyle senede ortalama 500 bin ziyaretçi hedefleniyor.
Hristiyanlar için çok önemli bir yere sahip olan, bazı kaynaklarda dünyanın ilk mağara kilisesi olduğu belirtilen ve 4’üncü Paul tarafından hac yeri olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi’nde her yıl 29 Haziran’da ayin düzenleniyor. Ayine, Vatikan’dan temsilcilerin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden Hristiyanlar geliyor.
AA