25 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerSait Faik Abasıyanık Müzesi yeniden açılıyor

Sait Faik Abasıyanık Müzesi yeniden açılıyor

 

 

Burgazada’da bulunan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Darüşşafaka Cemiyeti’nin 2010 yılından bu yana sürdürdüğü restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, 11 Mayıs Cumartesi günü, saat 13.30’da ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Türk hikâyeciliğinin önde gelen isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın pek çok hikâyesini kaleme aldığı evde, yazarın el yazması öyküleri ve fotoğraflarının da içinde bulunduğu kişisel eşyaları da yer alıyor.
 
1959 yılında Darüşşafaka Cemiyeti’nin girişimiyle müze olarak halkın ziyaretine giriş ücreti alınmaksızın açılan ve bu tarihten 51 yıl sonra güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının başlatıldığı müze ev, kültür ve tarihe ev sahipliği yapan önemli özel müzelerimizden biri.Babasının vefatından sonra kışları Nişantaşı’nda yazları ise Burgazada Çayır Sokak 15 numaradaki köşkte yaşamını sürdüren Sait Faik, rahatsızlandıktan sonra zamanının büyük bir kısmını burada geçirdi.
 
Sait Faik, vefatından bir yıl önce, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın davetiyle, o dönem Fatih’te bulunan Darüşşafaka Lisesi'nde düzenlenen bir edebiyat matinesine katıldı. Matineden sonra okulu gezdiğinde çok etkilenen, öğrencileri takdir eden ve duygulanan Sait Faik, eve döndüğünde mallarını, babasını kaybetmiş çocuklara çok güzel imkânlar sağladığını düşündüğü Darüşşafaka'ya bağışlama hayalini annesiyle paylaştı. Yazarın annesi Makbule Hanım, Sait Faik'in ölümünden sonra, 8 Kasım 1954'te hazırladığı vasiyetinde mal varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve Burgazada’daki köşkü Darüşşafaka Cemiyeti’ne bıraktı. Köşk, Abasıyanık’ın vasiyeti doğrultusunda müzeye dönüştürüldü.
 
Sait Faik Abasıyanık Müzesi adıyla 22 Ağustos 1959’da halka açılan müze evin bakım, onarım vb. sorumlulukları da 1964 yılı itibariyle Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakıldı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI