7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerSarıyer Gümüşdere ve Kısırkaya bölgesi imara açıldı

Sarıyer Gümüşdere ve Kısırkaya bölgesi imara açıldı

İstanbul'da Sarıyer Gümüşdere ve Kısırkaya bölgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı.
 
Bu adım, İstanbul'un son nefes borusunun da kesilmesi anlamına geliyor. Mimarlar Odası temsilcisi Mücella Yapıcı, konuyu değerlendirdi: Kuzey Ormanları yok ediliyor.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Sarıyer Gümüşdere ve Kısırkaya bölgesi için hazırladığı 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı askıya çıktı. Söz konusu alan, Kuzey Ormanları'nın olduğu bölgede yer alıyor ve aynı zamanda 3. derece SİT alanı statüsünde. 3. Köprü'ye yakın iki bölgenin imara açılması, uzmanlara göre yaşanan durumu da özetliyor. Bakanlık, "koruma amaçlı" imar planıyla bu bölgeyi yapılaşmaya açıyor.
 
Kuzey Ormanları'nı yok ediyorlar
 
Sol Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul için yaşamsal önemde olan ve Kuzey Ormanları'nı içerisine alan bölgenin imara açılmasını değerlendiren TMMOB Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcı, şöyle konuştu:
 
"Ekolojik açıdan hassas bir dengede bulunan bir yer. Bu planla Kuzey Ormanları'nı yok ettiklerini anlamıyorlar. Burası asla imara açılmaması gereken bir bölge. Aynı bölgede bulunan Zekeriyaköy zaten Koç Üniversitesi ile birlikte imara açıldı ve yerleşimler başlamıştı ve o İstanbul için büyük bir tehlikeydi. Bu karar ise daha büyük bir felaket anlamına geliyor."
 
"Şimdi çok açık ki 3. Köprü ile birlikte rantı büyütmek için orayı yapılaşmaya açıyorlar" diyen Yapıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu imar planı, İstanbul 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni planına da aykırı çünkü o plana göre zaten bu bölgede kalan yeşil alan ve öyle kalması için mutlak anlamda korunması gereken bir yer. Ancak ne yazık ki Bakanlık ‘Koruma Amaçlı' Nazım İmar Planı dediği planla, korunması gereken bir yeri nasıl koruyacak bunu da merak ediyoruz."
 
‘Koruma Kurulu'ndan izin bile almıyorlar'
 
"3. dereceden SİT alanı olan bölge için hemen uluslararası bir karar alınıp 1. derece SİT alanı olması için mücadele edilmeli; çünkü burası artık İstanbul'un son kalan nefes borularından biri. Aynı zamanda iklim değişikliği tartışmalarının yapıldığı bir dönemde sizi bu kararı alıyorsunuz, su toplama havzalarının derelerin bulunduğu İstanbul'un su döngüsünün olduğu bir bölge için bu karar, rant çevrelerini sevindirmek dışında başka bir anlama gelmiyor. Bakanlık 3. derece SİT alanı olan bölgeyi imara açarken Koruma Kurulu'ndan da izin almamış görünüyor. Bakanlık, bu darbeyi zaten Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarını birbirinden ayırarak ve Tabiat Varlıkları'nı kendisine bağlayarak yapmıştı. Dolayısıyla aslında izin almasına da gerek yok, o izni de kendisi hallediyor."
 
Bakanlığın kararıyla 85 bin metrekare alan imara açılmış olacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI