Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının hem yerleşik yaşam hem de tatil için en çok tercih ettiği kent durumundaki Antalya’ya, savaş sonrası iki ülkeden göç devam ediyor.
Son 3 ayda 223 yabancı ortaklı şirketin kurulduğu Antalya’da 34 şirketle Ruslar ilk sırada yer aldı.
Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında bu iki ülke vatandaşlarından Antalya’ya çok sayıda yatırımcı talebi gelmeye başladı. Bu ülke vatandaşlarından gelen talepler; medikal, elektrik-elektronik, makine, teknoloji, tekne ve yat, tekstil, mobilya sektörlerinde yoğunlaşıyor.
Antalya Serbest Bölge A.Ş. Genel Müdürü Zeki Gürses, 88 firmanın bulunduğu bölgede yeni yatırım alanı kalmadığını hem yerli hem de yurt dışından ciddi düzeyde talebin olduğu için kentte mevcut Serbest Bölge’ye entegre olabilecek ikinci bir yer arayışı içinde olduklarını açıkladı.
Mevcut alanda genişleme imkânı olmadığı için Antalya’da ikinci bir serbest bölge oluşturulması yönünde çalışma başlattıklarını belirten Gürses, Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında bu 2 ülkeden de ciddi düzeyde yatırımcının, ülkelerindeki yatırımlarını Antalya’ya taşımak istediklerini ve yer talebinde bulunduklarını kaydetti.
Rusya ve Ukrayna’dan gelen yatırımcı taleplerinde, turizmdeki yakın ilişki nedeniyle önceliğin Antalya’ya olduğunu belirten Gürses, “Talepler arasında medikal, elektrik-elektronik, makine, teknoloji, tekne ve yat, tekstil, mobilya gibi birçok sektör var” dedi.
Savaş sonrası kentin iki ülkeden de göç aldığını kaydeden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise, gelenlerin bir kısmının savaş bitiminde geri döneceğini, bir kısmının kalabileceğine işaret ederek, yatırım amaçlı Antalya’ya talep olduğunu da açıkladı.
Antalya’nın yabancı şirket sayısı bakımından İstanbul’un ardından 5 bine yakın yabancı ortaklı şirket sayısıyla 2’nci olduğunu belirten Çetin, “Nüfusa ve ticaret hacmine göre baktığımızda ise birinci sırada. ATSO olarak Türkiye’de üye sayısına göre en çok yabancı şirketi kuran odayız, üyemizin yüzde 8.5’i yabancı ortaklı” ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Antalya’ya hem Rusya’dan hem Avrupa’dan yatırım taleplerinin geldiğini söyleyen Çetin, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:
“Antalya’nın en büyük sorunu arazi kıtlığı, yatırım yapılacak, OSB, serbest bölge kurulacak alanlarda ciddi sıkıntımız var. Bir tarafımızı Toroslar kapattı, bir tarafımız deniz, arada sıkıştık. Yatırım için arazi bulamadığımızdan belli yatırımlarda çok ciddi engel var ve çok acil arazi oluşturulması gerekiyor.”
Kaynak: DHA