Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 1990-2012 döneminde sera gazı emisyonlarının yüzde 21 oranında azaltıldığını açıkladı
Türkiye'nin, iklim değişikliği ile mücadele konusunda kendi imkânları çerçevesinde üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirdiğini belirten Güllüce, iklim değişikliği ve küresel ısınma hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin hızla gelişmekte olan bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Güllüce şunları söyledi: “Ekonomik ve sosyal kalkınmamız sürdürülebilir bir biçimde devam etmektedir. Türkiye'nin kişi başı sera gazı emisyon miktarı 5.9 tondur. Bu değer; OECD ortalamasının üçte biri ve Avrupa Birliği ortalamasının yarısıdır. Ayrıca; Türkiye'nin küresel sera gazı emisyonları içerisindeki tarihsel payı sadece yüzde 0.4'dür. Sadece ulusal önlemler ve kaynakları ile 1990-2012 döneminde sera gazı emisyonları yüzde 21 oranında azaltılmıştır.”
2015 yılından itibaren ülkemizin toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık yarısının tesis bazında kayıt altına alınacağını ifade eden Bakan Güllüce, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde ve dünyada yaşanan kuraklık, sel gibi aşırı iklim olayları ile ilgili bilim çevrelerindeki yaygın kanaat, dünyadaki sera gazlarının artışı ile birlikte küresel ortalama sıcaklıklarının yükseldiği ve bunun da iklim değişikliklerine neden olduğu yönündedir. Sera gazı emisyonlarının kontrolü ve iklim değişikliğine uyuma yönelik olarak toplam 541 eylem içeren ve 2023 yılına kadar uygulanacak olan İklim Değişikliği Eylem Planı (İDEP) 2011 yılında uygulamaya konulmuştur.”