400 Bin Dolar Yetmez;
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türk vatandaşlığına başvuruda alınacak minimum gayrimenkul değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltileceği belirtildi. Benim önerim artırıma başlamışken 500 Bin Doların alt sınır kabul edilmesidir.
ANCAK;
Bazı düzenleme ihtiyaçları vardır. Bunlar,
- Bir tapudan çıkacak pasaport vatandaşlık hakkı kısıtlanmalıdır; Eşlere, 18 yaş altı çocuklara sunulan pasaport vatandaşlığı adet ve kapsamına yeniden düzenleme getirilmelidir. Pasaport vatandaşlığı Gayrimenkul satın alan bireye satın aldığı Gayrimenkul kapsamında verilmelidir. Bir Gayrimenkulden ailece pasaport vatandaşlıkları çıkmamalıdır.
- Aile Pasaport Vatandaşlığı uygulaması değerlendirilmelidir. Bir gayrimenkul tapusundan eşler ve 18 yaş altı veya üstü aile bireyleri yararlanmak istiyor ise 400 Bin Dolar sınırı Aile Bireyleri kapsamında eş / eşler ve + 18 yaş çocuklar için + 100 Bin Dolar, – 18 yaş Çocuklar için 50 Bin Dolar gibi üst baremlere taşınmalıdır. Çünkü güncel uygulamalarda aile fertlerinin aldığı pasaport vatandaşlığı sayısını, satılan Gayrimenkul’e böldüğümüzde ortalama 75 Bin Dolar seviyesinde ödeme ile bireysel pasaport vatandaşlığı Değeri ortaya çıkmaktadır.
- 3 yıl satılmama süresi, en az 15 yıla çıkarılmalıdır. Bir gayrimenkul üstünden paylaşılarak Aile bireyleri ve/veya farklı isimler ile pasaport vatandaşlığı elde edenler de dahil Tapu kaydına 3 yıllık satılmama şerhi bu yıl içinde kalkmaya başlayacak ve bundan sonra devam edecek. Bunun sonucunda, İkinci El Pazarında Yabancılar 1.El Pazarına Rakip Olacak veya Pasaport vatandaşlığı İle Türk Vatandaşı olan yabancılar satın aldıkları gayrimenkulü satarak “rant“ elde ederken, “Parayı ve Kârı“ yurt dışına çıkarabilecekler, Türk pazarında “rakip“ olurken; ailece aldıkları “vatandaşlıklar“ kârın kârı olacaktır.
- Projeden Gayrimenkul satın alıp, tapu şerhi ile vatandaşlık başvurusunda bulunanlarda, Gayrimenkul satamama şerh süresi tekrar değerlendirilmelidir. Özellikle şerh ile kat irtifak tapu devri yapabilen geliştirilmekte olan projelerden yer alanlar için 12-24 aylık teslim Süreçleri dikkate alındığında konutunu teslim aldıktan bir kaç yıl sonra Elden çıkarabilecektir. Oysaki yabancıya gayrimenkul satışında en önemli faktörlerden biri yabancıların gelip Ülkemizde yaşamaları ticari aktiviteye katkıda bulunmalarıdır.
Yabancıların Gayrimenkul Alımlarının Doğrudan Değil; Dolaylı Fiyat Etkisi vardır!..
Bugün gündeme taşınan Yabancıların Gayrimenkul Alımı; Gayrimenkul fiyatlarını yükseltmiyor.
Gayrimenkul alımına aracılık eden Acente organizasyonlarının aldığı hizmet bedelleri Gayrimenkul fiyatının yükselmesine sebep oluyor.
Gayrimenkul Satış Fiyatını oluşturan Maliyet kalemleri sadece inşaat yapım maliyetleri değildir. Pazarlama ve satış önemli bir maliyet kalemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sürekli gündeme getirilen “Beton ve Demir“ betonarme maliyeti yapı maliyeti içinde yaklaşık %40’lık pay alırken, yabancıya aracılar İle satış maliyeti %15’leri ve ülkelere göre %40’lara varan değerleri zorlamaktadır.
Genel satışlar içinde %3-4’ler seviyesine sahip olan yabancı satışların fiyatlara doğrudan etkisi yoktur, ancak aracılardan kaynaklı dolaylı etkisi vardır.
Bu etkinin giderilmesi için; yerli emlak organizasyonlarına getiren hizmet bedelinde tavan komisyon oranı uygulamasına geçilmelidir.
Emlakdream.com aracılığı İle GİGDER, GYODER, INDER, KONUTDER, GAPAS, gibi sivil toplum örgütlerini, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığından önerilerimizin değerlendirilmesini rica ediyorum.