Galatasaray Lisesi’nin, mezunlarını bir araya getirmek amacıyla düzenlediği “Okulda Bir Öğle Yemeği” toplantılarının konuğu dünyaca ünlü mimar Emre Arolat oldu.
Arolat, yaptığı konuşmada gerek Türkiye gerekse uluslararası alanda ses getiren projelerini paylaştı.Mimar Arolat, projelerinde çevre ile bütünleşecek tasarımlar hazırlamaya özen gösterdiğini belirterek, “Mümkün olduğu kadar araziyle hemhal olan, çevredeki dokuları çok fazla bozmayan, arazinin içindeymiş gibi duran yapıları seviyoruz. Kent planlaması üzerine birçok çalışmamız var. Başbakan ile konuşma fırsatı yakaladığım bir gün kendisine üçüncü köprünün şehrin kuzeyine yapılmasının ne kadar yanlış bir karar olacağını anlattım. ‘1.5 trilyonun var mı? Köprüyü güneyde yaparsak 1.5 trilyon fark ediyor’ dedi. Bu da benim işim değil tabii ki” dedi.
Yoğunluğu azaltmak gerek
Konuşmasına, kentsel tasarım üzerine düşüncelerini paylaşarak devam eden Arolat, “Kente, büyük projeler yapmak gerekir. ‘Ali Sami Yen park olsun’ diyorlar. Ben de isterim. Herkes parkın parasını verecekse olsun. Ancak içinde yaşadığımız kapitalist üretim-tüketim süreçlerinin olduğu dünya, biz mimarları bu işin içinde birer ajan haline getiriyor. Bu ajanlığı iyiye kullanabilirsiniz. Sorumluluğumun bu yönde olduğunu düşünüyorum. Yani halkın tümüne açık alanlar yapabilirsiniz. Biz de projelerimizi kent planlamanın inceliklerine göre yapıyoruz” diye konuştu.
İstanbul'daki yoğunluk problemine dikkat çeken mimar Arolat, “Kent yoğunluğunu doğru çözmek gerek. Eviniz Çekmeköy’de, iş yeriniz Zincirlikuyu’da ise ne yaparsanız yapın trafik sorununu çözemezsiniz. Paris’te, New York’ta kaç kişi işe özel arabasıyla gidiyor? Kent planlanması kolay öngörülebilir bir şey değil. Kent tasarımı mikroorganizma gibi.Her şey birbirine bağlı. Çok iyi düşünülmesi gerekiyor. Dünyada henüz kenti çok iyi tasarlayabilmiş hiçbir mimar yok. Her şeye rağmen en iyi tasarlanmış kentler, kendiliğinden büyümüş, kendi dinamikleriyle ortaya çıkmış kentler. Onlar da ortaçağ kentleri ki oralarda da kimse evinden işine Mercedes ile gitmeye çalışmıyor” dedi.
Zorlu Center kentsel merkez olacak
Diğer taraftan Zincirlikuyu’daki eski Karayolları arazisi üzerine inşa edilen “Zorlu Center Rezidansları”nın proje sorumlusu olarak, söz konusu alanın İstanbul’a olumlu katkıda bulunacağını söyleyen Arolat, şöyle konuştu:
“Proje sorumlusu olarak söylüyorum. Bu proje tepe tepe kullanılacak. Biz değilsek de, çocuklarımız, torunlarımız kullanacak. İstanbul’un yeni kentsel merkezi olacak. Yeşil alan bağlamında orası bakımsız ve sıhhi olmayan bir alandı. Şimdi çok daha bakımlı, çok daha az problem taşıyan bir yer olacak. Ayrıca ortasında kocaman bir kentsel mekan var, oraya herkes girebilecek. Kapalı bir alışveriş merkezi yapmak yerine, yeni bir meydan yapıyoruz. Ayrıca yapıların üzerindeki kabuklar yeşillendiriliyor. Zorlu Center’ın İstanbul’a olumsuz değil, olumlu katkısı olacağına inanıyorum.”
Milliyet