Metrobüs, Marmaray, Gebze-Halkalı metrosu ve yüksek hızlı trenler için kullanılan Söğütlüçeşme İstasyonu’nu gara dönüştürmek isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burada imar planı değişikliğine giderek yeni projede zemin altı otopark, bekleme ve dinlenme alanlarının yapılmasını planlıyor. Bakanlık, Söğütlüçeşme için yeni bir imar planını askıya çıkardı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni proje ile ilgili olarak aralarında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kadıköy Belediyesi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İşleri (İSKİ) ve İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun da olduğu kurumlardan görüş istedi.
Yeni inşaat faaliyeti risk taşıyor
Söğütlüçeşme İstasyonu’ndaki çalışmaların henüz tamamlanmadığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri bu nedenle söz konusu alanda yeni bir inşaat faaliyetinin riskli olacağı yönünde görüş bildirdi.
Yeşil alan korunmalı, bölge trafiğini artıracak unsurlara projede yer verilmemeli
Bölgede yeşil alanın korunması gerektiğine ve trafik yoğunluğunun artacağına dikkat çeken Kadıköy Belediyesi yetkilileri Bakanlığa gönderdikleri görüş yazısında;
- Zemin altı otoparkı planlama alanının tamamında yapılmamalı,
- Yol, dere koruma bandı, yeşil alan, ağaç dokusu zemin durumu dikkate alınmalı,
- Ulaşım merkezi konumunda olan bu alanda ulaşım ve gar alanıyla ilişkisi olmayan ve bölgeye yeni trafik yükü getirecek olan “kültürel alanlar” ve “ticari” fonksiyonlar yer almamalı,
- Plan notlarının 2. maddesinde belirtilen toplu ulaşım gar sahası ve özel proje alanında yer alacak yeni hızlı tren terminal binası, peron katı, bodrum katlar, yönetim ve servis hacimleri emsale dâhil edilmeli
şeklinde görüş bildirdiler.
Dere ıslah yapısı içerisinde herhangi bir yapı inşa edilmemeli
İSKİ’den Bakanlığa gönderilen görüş bildirme yazısında plan sahasındaki mevcut dere ıslah kesitinin daraltılmaması ve derenin sağ ve sol sahillerinden geçen atık su toplayıcılarına zarar verilmemesi gerektiğine dikkat çekilerek “Dere ıslah yapısı içerisinde herhangi bir yapı inşa edilmemeli ve atık su toplayıcılarının geçtiği güzergahlar yol ve yeşil alan olarak korunmalıdır” ifadelerine yer verildi.
Bölgede arkeolojik potansiyel var
İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan yapılan açıklamada alanın arkeolojik potansiyelinin olduğunun altı çizilerek koruma alanı içerisinde kalan alanda yapılacak her türlü inşai faaliyet öncesi kuruldan görüş alınmasına ve kazıların Arkeoloji Müze Müdürlüğü denetiminde yapılması gerektiği bildirildi.