Kurumsal kültürü Sürdürülebilir Yaşam Yaklaşımı üzerine bina edilen Soyak’ta Yeşil Yakalı Çalışan dönemi başladı. Yeşil yakalı çalışan unvanını kazanabilmek için, çalışanların gönüllü olarak imzalayacakları bir iyi niyet bildirgesini ilk olarak Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel imzaladı. Bu gönüllü programda çalışanlar yeşil yakalı olabilmek için gerek iş hayatında, gerekse özel yaşamlarında bazı sorumlulukları yerine getirmeyi taahhüt ediyorlar. Bu sorumluluklar içinde yer alan 25 taahhüdün bazıları şöyle:
Asansör kullanımını azaltmak
Çıktı alımında kağıdın her iki yüzeyini de kullanmak
Normal pil yerine şarj edilebilir pil kullanmak
Gereksiz yanan aydınlanmaları söndürmek
Geri dönüşümlü malzeme kullanımına hassasiyet göstermek
Molalarda bilgisayar monitörünü kapatmak
Toplu ulaşım araçlarını tercih etmek
Geri dönüşümlü ambalajları tercih etmek, plastik poşet yerine bez torba kullanmak
Bu bildirgeyi imzalayanlar artık Yeşil Yakalı Çalışan olurken, aynı zamanda imzacıların karbon ayak izi hesaplanacak ve 1 yıl sonraki ölçüme kadar bu değerleri indirmeleri beklenecek. 5 Haziran 2015 Dünya Çevre Günü’nde de en başarılı Yeşil Yakalı Çalışanlar ödüllendirecek. Program kapsamında bu iyi niyet bildirgesini bugüne kadar 91 kişi imzaladı.
Soyak başlattığı bu gönüllük programında iyi niyet bildirgesinin yanı sıra, yeşil yakalıların bilmesi gerekenler başlıklı 9 maddelik bir metin hazırladı. Bu metinde, “Bilgisayarınız kullanmadığınız zaman uyku moduna alırsanız enerji tüketimini 3000 watt’tan 72 watt’a kadar çekebilirsiniz” ya da “Toplu taşıma sayesinde yılda 45 milyon varil petrolün boşa gitmesine engel olabilirsiniz” şeklinde bilgilendirici maddeler yer alıyor.
Soyak, gerçekleştirdiği tüm faaliyetleri çevreye ve toplum değerlerine saygılı çalışmalarla sürdürülebilir gelişmeye ve daha iyi bir geleceğe katkıda bulunmak olarak belirlenen kurumsal stratejisi kapsamında ele almaktadır. Soyak Holding kurumsal stratejisi içinde yer verdiği bu anlayış doğrultusunda sürdürülebilirlik politikalarını oluşturmuş, yayılımını sağlamak için çeşitli faaliyetlerde bulunmaya başlamıştır. Çalışanlar nezdinde bu anlayışı, davranış değişikliği hedefiyle birlikte verimlilik için yönlendirirken; toplumsal fayda yaratmak adına çeşitli bilinçlendirme projeleri ve işbirlikleri geliştirmiştir.
Yeşil Yakalı nedir?
Küresel iklim değişikliği tartışmaları sonucunda dünyanın çevre dostu düşük karbonlu bir hayat tarzına geçmesi ve bununla birlikte enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önemin artması, önce enerji sektöründe, sonra ise ilgili bütün diğer alanlarda yepyeni bakış açılarını ve öncelikleri beraberinde getirdi. Bu bağlamda “yeşil yakalılar” olarak isimlendirdiğimiz bir profil ön plana çıktı.