23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetSTK'lar, Hatay'ın yeniden yapılanması için harekete geçti..

STK’lar, Hatay’ın yeniden yapılanması için harekete geçti..

Hataylıların İstanbul’da kurduğu sivil toplum kuruluşları (STK), kadim kentin yeniden yapılanarak ayağa kalkması için seferber oldular.

Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan ve 11 ilde çok sayıda can kaybı ile büyük yıkımlara yol açan depremlerin ardından tarihi ve ekonomik değerleriyle herşeyini kaybeden Hatay’ın yeniden yapılandırılması için İstanbul’daki Hataylı Akademisyenler ile Sivil Toplum Kuruluşları bir araya gelerek  Hatay’ın güçlü bir ekonomiyle bundan sonraki depremlerden de etkilenmemek üzere tüm değerleriyle geleceğinin yeniden kurulması amacı ve kararlılığıyla “Hatay Turizmini ve Yeniden Yapılandırma Komitesi” oluşturuldu.

Bilgi birikimi, deneyimini ve tüm enerjisiyle  doğduğu Hatay’ın geleceği için harcayarak turizmi ve ekonomisiyle istihdamını geliştirerek milli hasıladaki payını artırmaya yönelik ciddi plan ve projeleriyle bilinen Hatay sevdalısı iş insanı Ömer Niziplioğlu’nun önderliğinde geçmişten günümüze Hatay’ın geleceğini kurtarmaya yönelik ‘Samandağ Sahil” projesi önceki gün İstanbul’daki STK’larla gerçekleştirilen toplantıda güçbirliğine dönüştü.

Yıllardır Hatay Turizmiyle ekonomisini kurtarmaya yönelik plan ve proje çalışmalarıyla takdir toplayan iş insanı Ömer Niziplioğlu’nun önderliği ve ev sahipliğinde  İstanbul Zeytinburnu’ndaki Uranüs Otel’de gerçekleştirilen toplantıda Hatay Turizmini Geliştirme Yeniden Yapılanma projesini hayata geçirmek üzere bir komite kuruldu.

HATAY’IN GELECEĞİNİ KURTARACAK PROJELERİN HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN KOMİTE KURULDU

Başta Hatay’ın tüm ilçe dernekleri, STK ve akademisyenleri bir araya gelerek Hatay ın yeniden yapılandırılması ve deniz turizmine açılması için Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, akademisyenler, gazeteciler ve iş insanlarından oluşan güçlü bir komite kuruldu.

Hatay’ın sağlam zeminlerine ağaçlandırma yapıldığı (Samandağ, Belen arası) yumuşak zeminin başta Amik Gölü kurutularak tarım arazilerine , yapılaşma yapıldığı ve aynı zaman tüm sahillerin yazlık ve konut olarak yanlış yapılaşmanın yapıldığı vurgulandı, depremi milat olarak kabul ederek Hatay’ın bundan sonra planlı bir Antalya gibi deniz turizmine açılması gerektiği ancak bu şekilde geri dönüşlerin ve cazibe merkezi olabileceği anlatıldı alış veriş merkezi, yeme içme, eğlence merkezlerinin düşünmesi gerektiği ifade edildi. Sıfırdan uluslararası standartta kentin tüm sosyal donatıların sağlanacağı yeni sağlam zeminli bir kentin kurulması gerektiği fikrinde birleşildi.

HATAY’I YENİDEN AYAĞA KALDIRACAK PROJENİN ANA BAŞLIKLARI ŞÖYLE:

– Hatay’ın Antalya gibi deniz turizm kenti olması için planlamanın yapılması (Akdeniz ülkeleri deniz turizminden ekonomik olarak gelir sağlarken ülkemizin sadece Antalya da deniz turizmini olduğunu bunun yanlış olduğu deniz turizmini başta Hatay olmak üzere Adana ve Mersin’e yayılması gerektiği vurgulandı. Tüm Akdeniz bölgesini deniz turizm havzası olarak bütüncül ele alınması )

– Hatay’ın yeni yerleşimin planlanması yepyeni Hatay kentinin kurulması.

– Planlamanın ve yapılaşmanın hızlı bir şekilde yapılması için Hatay alan başkanlığı kurulması.

– Hoteller bölgesinin oluşturulması (az yoğunluklu, doğaya saygılı)

– Şehrin eğlence yeme içme yerlerinin oluşturulması.

– Ticareti canlandıracak ve global markalarında olacağı cadde ve   meydanların projelendirilmesi.

– Sahilde halkın da denize girebileceği şekilde alanların yanında spor aktivitelerinin, beachlerin yapılabileceği yerler oluşturulması (yelken sörf bisiklet beach voley tenis basket koşu yolları)

– Tarihi ve inanç yapıların iyileştirilip turizme hazır hale getirilmesi.

– Enkazların temizlenip Samandağ’dan Erzin’e kadar sahile dökülerek halka yeşil alanlar oluşturulması

– Kalan enkazların cruize gemi limanı ile marina yapılması böylelikle Hatay’a deniz yoluyla 2-3 milyon turistin gelmesi sağlanması

– Planlamanın bütüncül ve bölgeyi kalkınmasında önemli katkı yapması, Hatay’dan başlanılarak; Şanlıurfa, Adıyaman, Adana Gaziantep tarih ve kültür turizmi ile bölgeyi canlandırması.

– Bu maddeler kullanılarak milli geliri iki katına çıkarılıp işsizliğin bitirilmesi, Hatay’a geri dönüş sağlanması

HATAY TURİZMİ VE YENİDEN YAPILANDIRMA KOMİTESİ

Hatay’ın İstanbul’daki tüm ilçelerini temsil eden dernekler ile STK temsilcilerinden oluşan komite üyeleri şu isimlerden oluşuyor;

– Ömer Niziplioğlu, Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu Başkanı (ULİKAD),

– Dr. Tevfik USLUOĞLU  (Asi- Der Yönetim Kurulu Başkanı/Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı/ Liva İstanbul Yatırım Danışmanlık Firması Sahibi)

– Dr. Tamer ÇİÇEK (Adonis Turizm ortağı ve Otel işletmecisi)

– Eyüp MUHÇU (Mimarlar odası genel başkanı)

– Mustafa ÖZÇELİK (Mimarlar odası Antakya şube başkanı )

– Hatice PAMİR (MKÜ öğretim üyesi)

– Mişel ATİK (Samandağ Çevre Koruma Derneği Başkanı)

– Prf. Dr. Mustafa KAÇAR

– jozef NASEH (Arkeolog)

– Ali EKŞİ (Helen Turizm sahibi)

– Ayhan KARA (Has otomotiv ortağı)

– Ahmet BAHADIRLI (Bakırköy Belediyesi eski başkanı. Siyasetçi)

– Bahri POLAT (Gazeteci, hataylim.com haber sitesi sahibi)

– Asuman SÜAR (İskenderun Derneği Başkanı)

– Ahmet Kara (Antakya Derneği Başkanı)

– Mustafa ÖZÇELİK

– Alparslan ÖZDEMİR

– Şeref ÖĞÜN

– Hasan EROL

– Yılmaz AY

– Sabriye KOCABALKAN

– Mehmet Ali ÇAM

– Ayhan ERDEM

– Levent YARAR

– Hakkı KURT

– Ragıp TERZİ

– Av. Ramazan ŞENOĞLU

Ayrıca bu komite Hatay’daki yerel yönetimler ile yerel STK temsilcileri ile de birleştirilerek güçlendirilecek.

Güçlenen komite plan ve projeleriyle ilgili bakanlıklar nezdinde görüşmelerde bulunarak Hatay’ın geleceğinin yanlış yapılandırılmasını önlerken, doğru yatırımlarla doğru yapılanmanın yanısıra Hatay ekonomisini kurtaracak “Turizm ve Yeniden Yapılandırılması”nı sağlayacaklar.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI