Radisson Collection Vadistanbul’da 5 mart salı günü düzenlenen toplantıyla basınla bir araya gelerek şirketin gelecek projeksiyonu, çalışmaları ve planlanan yatırımlar hakkında bilgiler veren Artaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, açıklamalarında deprem gerçeğine ve dönüşümün hız kazanmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
“Umudumuz İstanbul depreminin 10 yıl daha gerçekleşmemesi” diyen Çetinsaya, açıklamasında şunları söyledi:
“Umudumuz İstanbul depreminin 10 yıl daha gerçekleşmemesi. İnsanları biran önce sağlıklı binalara kavuşturmak zorundayız. 6 şubat depreminde bütün İstanbul’daki ilçe belediyeleri ve Türkiye’nin genelindeki ilçeler 11 vilayete yardım etti. İstanbul’da deprem olursa kim bakacak? Niteliksiz ve vasıfsız yapılar milli servettir. Bütün ümidimiz İstanbul depreminin 10 yıl gecikmesi. Bu 10 yıl içinde İstanbul’da nasıl ve neler yapılabilir buna bakmamız lazım ama burada devletten beklediğimiz bir durum yok. Devlet, bütün kanunları çıkarttı. 2012’de çıkan kentsel dönüşüm yasasında geçen sene içinde tadilat yapıldı. Kentsel dönüşüm konusunda hiç kimsenin devletten bir şey beklemesine gerek yok. Bizim insanımızın kazanç hırsı, bir evi varken ikinci evi istemesi inşaat sektörünü yoruyor. Bu yüzden kentsel dönüşüme girmeye korkuyoruz. Kentsel dönüşümün mümkün olması için önce özveri gerekiyor. Vatandaşın “Ben nasıl çocuklarımı sağlıklı binalara kavuşturabilirim” diye vicdanına sorması gerekiyor.
Kentsel dönüşüm kolay bir iş değil. Hem maddi hem de manevi tarafları var. Vatandaşların evlerinde anıları var, alttaki komşunun çocukları var. Onu da düşünmek gerekiyor. Maliyetler pandemiden bu tarafa 3-4 kat çok artmıştır. Pandemi dünyanın yaşam şeklini değiştirdi. Çalışma hayatını değiştirdi. Ofisler küçüldü o bakımdan devlet bir adım atıyor. Sana 1.5 milyon TL katkı sağlıyor. 700 bini hibe veriyor. 700 bin liranın da 2 yıl vadeli. O da paranın pul demektir. 100 bin lira da taşıma masrafını vereyim diyor. 24 ayda kiranı bunu karşılayalım diyor. Devletimiz ne yapabilir ki başka. Onun için bizimde bir adıma bir adım gitmemiz gerekiyor. Vatandaş diyor ki devlet yapsın devlet versin. Yok öyle bir şey. Biz vergi vereceğiz. Devlet sağlık mı savunma mı kentsel dönüşüm mü yapacak. Bu bir adımdır başlangıçtır. Evde bilezikleriniz var, atadan dededen kalan bir şeyler var yapacaksınız. Bu riskten kurtulmanın kentsel dönüşüm yapmanın yolu özveridir.”