İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan Sultanbeyli ilçesi, 1990’lı yıllara değin küçük bir yerleşim birimi iken iç göç nedeniyle günümüzde nüfusu yaklaşık 300 bine ulaştı. 1980’li yıllardan bu yana ilçede; düzensiz yerleşmenin fazla oluşu ve kullanıcısı olamayan hisseli arazilerin yoğunluğu ile oluşan sorunlu mülkiyet yapısı çözüme kavuştu.
26/9/2011 tarih ve 2011/2266 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Sultanbeyli İlçesinde bulunan bazı alanlarda yürütülecek iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamaları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı yetkilendirildi. Ayrıca 27.03.2015 tarihinde TBMM’de kabul edilen 6639 sayılı kanunun 14. maddesi ile Sultanbeyli ilçesindeki mülkiyet sorununun çözümüne katkı sağlandı. Bu çerçevede Bakan Güllüce, çalışmaların hızlanması için talimat verdi ve bir kısım alanda Tapu devri yapıldı. Kalan alanların ise çalışmaları kısa zamanda tamamlanacak.
Bakan İdris Güllüce’nin başkanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü ve Sultanbeyli Belediye Başkanlığından çok sayıda üst düzey bürokrat ve mal sahiplerinden oluşan bir heyetin katılım sağladığı toplantı İstanbul’da yapıldı.
Sorunların çözümüne yönelik yapılması gerekenler ve tapu devri ile ilgili taraflar arasında bir “Mutabakat Zaptı” imzalandı ve bundan sonra yapılacak çalışmalara rehber olabilecek iş adımları belirlendi. Bu toplantı ile Sultanbeyli ilçesindeki mülkiyet probleminin çözümüne yönelik olarak yapılan çalışmalarda önemli bir adım atılarak 1.274.390,44 m²’lik alan Maliye Hazinesi adına tescil edildi.
İlçede 22 adet hisseli parselde mülkiyet sorunu bulunurken yapılan anlaşma çerçevesinde hisse devri sonucunda bu parsel alanları toplamının yaklaşık yüzde 63’ünün mülkiyet sorunu çözülmüş ve geriye kalan yüzde 37’lik kısmının mülkiyet sorunu da 2015 yılı sonuna kadar çözülecek. Bu kapsamda %37’lik kısmın da Maliye Hazinesi adına tescili gerçekleştiğinde Sultanbeyli ilçesindeki bütün mülkiyet sorunlu parseller çözüme kavuşmuş olacak.