Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, kentsel dönüşümün önemine değinerek, Antalya Kepez’de 1 milyon 300 bin metrekareden oluşan, 365 hak sahibin yer aldığı, dünya çapında örnek bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla, gelişen kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak amacıyla düzenlenen, “Gelişen Kentler Zirvesi”nin 9’uncusu “turizmin başkenti” Antalya’da yapıldı.
Zirve kapsamında, oturum başkanlığını GYODER İcra Kurulu Üyesi Aziz Yeniay’ın yaptığı “Antalya’da yatırım yapmak” başlıklı oturum düzenlendi.
“Kentsel dönüşümde tüm dinamikler ele alınmalı”
Altan Elmas konuşmasında, başta İstanbul olmak üzere önemli kentsel dönüşüm çalışmaları yapıldığını söyledi.
Elmas, kentsel dönüşümde şehrin bütüncül planlamayla ele alınması gerektiğini anlatarak, “Tüm dinamiklerin ele alındığı kentsel dönüşüm projeleri yapmayı tavsiye ediyoruz ve böyle yapmaya çalışıyoruz. Bunu her yerde başarmak kolay değil. İstanbul’da zor bu.” dedi.
“Örnek bir proje hayata geçirdik”
Antalya Kepez’de hayata geçirdikleri kentsel dönüşüm projesine değinen Elmas, şöyle devam etti:
“Başlangıçtan itibaren tüm süreci takip ederken, bu işin yapılabileceğini bu projede gördüm. 1 milyon 300 bin metrekareden oluşan, 365 hak sahibin yer aldığı dev bir proje. Doğru bir yol haritasıyla bu kadar büyük bir projeyi başardık. Bunu gördükçe projeye olan inancımız da arttı. Tüm sürecin tamamı profesyonelce yürütüldü. Doğru bir yönetişim yapıldı ve Türkiye’nin en büyük ve başarılı kentsel dönüşüm çalışması ortaya çıkmış oldu. Örnek bir proje oldu. Bireyselin yerine baştan doğru planlanmış, her şeyi yerli yerinde oluşan bir sistemi ortaya koyduk. Dünya ölçeğinde bir proje oldu. 19 bine yakın birim var. Büyük kısmı konut. Ticariler, hastane, müzeler var. Tam bir kent yerleşim projesi. Bundan sonra Antalya’da bir değer inşa edeceğiz. Bunla bunu ortaya koymuş olacağız.”
Altan Elmas, İstanbul’da yapılan ancak doğru yol haritasıyla yürütülemediği için sıkıntı yaşanan projeler olduğunu dile getirerek, “Bireysel binaları dönüştürmede sorun yaşıyoruz. Yılda 100 bin civarı binayı ancak kentsel dönüşümle dönüştürebilmişiz 5 yılda. Bunların büyük çoğunluğu da bireysel bina dönüşümü olmuş. Mahalle mahalle dönüşümler olmalı. Türkiye’de bunu henüz tam olarak başaramadık.” diye konuştu.
“Büyük projeler başımıza bela olacak”
Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fettah Tamince de büyük projeler hayata geçirdikerini ifade etti.
Tamince, projeleri yaparken şehrin planlamasının doğru yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Göç olarak gelenlerin kalitesini, nasıl geleceğini bizim yönetmemiz lazım. Yoksa bu büyük projeler ilk önce bizim başımıza bela olacak. Şehirlerin planlamasını artık yöneticiler olarak ele almamız lazım. İşte ‘yabancıya şu kadar konut satıldı.’ Ancak o yabancı kim, kaliteli biri mi, buraya ne katıyor? Bunları hesaba katmamız lazım. Turist sayısı artıyor ancak gelir azalıyor. Bu tezadı çözmemiz lazım. Makro düşünmeliyiz. Antalya’ya gelen kişilerin harcama, kalış limitini hesaplamalıyız.” şeklinde konuştu.
“Nitelikli projelere ihtiyaç var”
İsvan Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan ise niteliği doğru olan projelere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Nitelik, algı yönetimi ve pazarlamanın önemine değinen İsvan, buna göre çalışmalar yapmalı gerektiğinin altını çizdi.
Oturumda ayrıca Antalya Büyükşehir Belediye Başkan danışmanları Mehmet Urcu ve Feridun Uyar da konuşma yaptı.