3 Ocak 2025 Cuma
Ana SayfaManşetSuudi Arabistan'ın "Vizyon 2030" projesindeki inşaat fırsatları..

Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” projesindeki inşaat fırsatları..

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirilen MÜSİAD Türk İhraç Ürünleri Fuarı’yla başlayan 27. Uluslararası İş Forumu (IBF), bugün Medine’de yapılacak ikili iş görüşmeleriyle devam ediyor.

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, özellikle son iki yıldır, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkilerin belirgin şekilde artış kaydettiğine dikkati çekerek, iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin 2023 itibarıyla 6,8 milyar dolara ulaşarak, son 8 yılın en yüksek rakamına çıktığını vurguladı.

Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’na büyük önem verdiklerini belirten Asmalı, şöyle devam etti:

“Vizyon 2030 projeleri kapsamında çok büyük yatırımlar planlıyorlar. Akabinde, Suudi Arabistan Dünya EXPO’ya, 2034’te de Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak. Dolayısıyla 10 yıl boyunca burada, başta inşaat olmak üzere hemen hemen tüm sektörlerde çok büyük yatırımlar olacak. 3,3 trilyon dolardan bahsediliyor. Bunun yaklaşık 1,6 trilyon doları, inşaat sektörüne, alt ve üst yapıya yönelik olacak. Dolayısıyla diyorlar ki ‘Bizim bütün buradaki inşaat şirketlerini bir araya getirsek, mümkün değil bu projeleri yetiştiremeyiz. Mutlaka, dünyanın birçok yerinden inşaat firmalarına ihtiyacımız var. Bu anlamda, en önemli partnerimiz olarak Türk firmalarını tercih ederiz.’ diyorlar. Çünkü, Türk müteahhitlik sektörü dünyanın birçok ülkesinde çok başarılı işlere imza atıyor.”

‘Birçok sektörde yatırım fırsatları var’

Suudi Arabistan’ın, merkezini Riyad’a taşıyan firmalara ciddi üretim destekleri verdiğini ifade eden Asmalı, “Sadece inşaatta değil, turizmden sağlığa, enerjiden dijital dönüşüme kadar birçok alanda çok büyük yatırım fırsatları var.” dedi.

Suudi Arabistan’ın kaynak yönetimi açısından projeksiyon değiştirdiğini, turizmin bu nedenle büyük bir potansiyeli olduğunu söyleyen Asmalı, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Suudi Arabistan bizim dostumuz, kardeşimiz, gönül bağımızın olduğu Mekke ve Medine’nin olduğu yer. Biz Türk iş adamları olarak niye burada iş yapmayalım? Birçok açıdan avantajımız var. İki ülke devlet başkanları arasındaki ilişkinin çok iyi bir seviyeye gelmesi, biz iş adamlarının da önünü çok açıyor. Bu fırsatlar her zaman ele geçmez. Hakikaten tarihi bir fırsat dönemi var burada. Dolayısıyla çok büyük atılımların olduğu günlerin arifesindeyiz.”

Asmalı, iki ülkenin stratejik hedeflerinin orta vadede 10 milyar dolarlık, uzun vadede 30 milyar dolarlık karşılıklı ticaret olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin Suudi Arabistan’da, gerek üretim kapasitesi gerek yetişmiş insan gücü gerekse de stratejik konumu ve kültürel bağlarıyla diğer ülkelere göre bir adım öne çıktığını vurguladı.

Suudi Arabistan’da da girişimcilik faaliyetleri ve yatırım fırsatlarının oldukça çeşitli ve potansiyel yatırımcılar için oldukça ilgi çekici olduğunu dile getiren Asmalı, kendilerinin de fırsatları değerlendirmek ve karşılıklı ticareti en optimum seviyeye çıkarmak arzusunda olduklarını sözlerine ekledi.

(Kaynak: Dünya gazetesi internet sayfası)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI