18 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberTaegutec binasından ofis tasarımına yeni bir yaklaşım!

Taegutec binasından ofis tasarımına yeni bir yaklaşım!

Tago Architects’in tasarladığı Taegutec Fabrika ve Yönetim Binası, çalışma hayatının neredeyse günlük yaşamın tamamına yayıldığı günümüzde, ofis mekanlarının farklı bir perspektifle yeniden ele alınması gerektiği bilinciyle, ofis kültürü, iş hayatı ve sosyal ihtiyaçları karşılayacak mekanları bir araya getiren ve profesyonel hayatın çalışanlar üzerindeki olumsuz yansımalarını minimize etmeyi hedefleyen bir anlayışla biçimlendirilmiş.
 
Tago Architects tarafından tasarlanan ve Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Taegutec Fabrika ve Yönetim Binası, ofis kültürünün, iş hayatının ve sosyal yaşamın farklı ihtiyaçlarını bir araya getirerek, profesyonel hayatın çalışanlar üzerindeki olumsuz yansımalarını minimize etmeyi, oluşturduğu sosyal yaşam alanları ve dış mekan bütünlüğü ile de ofis çalışanlarının her fırsatta ‘dışarı’ ile olan bağlantısını yenilemeyi hedefliyor.
 
İki ayrı kütle olarak tasarlanan ofis binasında, kontrollü gün ışığı iç mekanlardaki önceliği oluşturmuş. Ofis ve sosyal mekanlar ile üretim bölümünü oluşturan bu iki kütle arasındaki geçişler, iç-dış mekan algılarını birbirine yaklaştıran şeffaf, cam tüp geçitler olarak düşünülmüş. Yapının plan şemasında ana giriş, su ögesi ve heykelsi konferans salon kütlesi ile vurgulanırken;  giriş kat, büyük sergi alanı ve onu çevreleyen kafeterya, toplantı odaları gibi sosyal ve genel kullanıma açık mekanlardan oluşturulmuş. Bu mekanlar, hem ışıklık hem de yapıyı çevreleyen bahçeye ve havuza doğru uzanan konsol teraslar sayesinde gün ışığı ve dış mekanla bütünleştirilmiş.
 
Açık kullanımlı ofis bölümü olarak düşünülen bir üst katta ise galeri ile oluşturulan bütüncül kurgu sayesinde kullanıcının, açık ofis ve giriş katındaki sosyal alanlar arasında kolaylıkla dolaşımı sağlanmış. Kontrollü gün ışığı, çatıda bulunan büyük ışıklıktan ofis katlarına alınmış ve buradan da sosyal alana kadar ulaşması sağlanmış. Bununla birlikte iç-dış algısı kesintisiz bir biçimde desteklenmiş.
 
İkinci kütle olan üretim bölümünde; fonksiyon şemasındaki ofis ve üretim arasında bütünsel bağlantı hedeflenmiş. Görünürde yönetim binasından uzaklaştırılmış olan üretim alanları özel cam tüplerin kullanıldığı köprü bağlantıları ile birinci kütleye bağlanmış. Kullanılan bu cam köprülerin bir yandan dışarıda olma hissi sağlaması, öte yandan da başka bir kütleye geçiş için farkındalık yaratması sağlanmış.
 
Tago Architects, Taegutec Fabrika ve Yönetim Binası’nda kullandığı dikkat çekici, hafızalarda yer eden cephe tasarımıyla ve yaptığı malzeme seçimleriyle, firmanın kurumsal kimliğine kendi yarattığı değerlerle de katkıda bulunmayı hedeflemiş.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI