Tapu Sicili Tüzüğü’nde yapılacak değişikliklerle halka, TC kimlik numarası gibi taşınmaz numarası da verilecek. Numara, vatandaşların gayrimenkullerine ilişkin bilgileri, tapu kayıt çıktılarını tapu müdürlüklerine gitmeden evinden yapabilmelerini sağlamayı amaçlıyor.
Yapılacak düzenlemeyle vatandaşların TC kimlik numarasının yanında TC taşınmaz numarasına da sahip olacaklarını belirten İstanbul Tapu Kadastrolular Derneği Başkanı Metin Yeşil, şöyle konuştu: “Vatandaş TC taşınmaz numarasıyla evinden bilgisayara girerek, internet üzerinden taşınmaz üzerindeki güncel tüm hak ve kısıtlamaları görebilecek. Gördüğü kaydın çıktısını belge olarak alabilecek.
Vatandaşlar taşınmaz satın almak istedikleri takdirde, satın alacakları taşınmazın kimin adına kayıtlı olduğunu, üzerinde ipotek, haciz veya başkaca kısıtlama olup olmadığını kolaylıkla görebilecekler. Bunun için de tapu müdürlüğüne gitmelerine ihtiyaç kalmayacak.
Metin Yeşil, yurt dışında Türk konsolosluklarınca tapu işlemleri yapılabilme imkânı getirildiğini belirterek, böylece yurt dışındaki vatandaşların tapu işlemi için Türkiye’ye gelmesine gerek kalmayacağını vurguladı.
"Emlakçı da hacizi, ipoteki görebilecek"
İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa da, tapunun üstünde bazen şerhler veya ipotek gibi kısıtlayıcı konular olabildiğini belirterek, “Bunu normal tapu senedinde göremiyorsunuz ancak tapu kaydına gittiğiniz zaman bunu görebiliyorsunuz. Orada da insanlar bazen sıkıntı yaşayabiliyor. Bunu görmek açısından bu tüzük çok önemli” dedi.
Tapuda Otomatik Veraset Dönemi
Tapu Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, ölen kişinin hak sahibi mirasçıları ve miras payları, mahkemelerden alınan veraset ilamına gerek duyulmaksızın, tapu müdürlüklerince tespit edilerek, doğrudan tapuya işlenebilecek. Böylece hem aylar süren veraset davaları son bulacak, hem de devlete vergi, sigorta gibi borçları bulunan kişilerin bu borçlarının miras paylarından tahsil edilmesinin yolu açılacak.
Sistem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanmış olup, nüfus müdürlükleri ile tapu müdürlüklerinin işbirliği içinde yürütülecek. Yürütme süreci ise şöyle:
Nüfus müdürlükleri ölen kişinin ve mirasçılarının güncel nüfus kayıtlarını ilgili tapu müdürlüklerine gönderecek. Gönderilen bilgi vatandaşlık numarası üzerinden Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nde sorgulanacak ve ölen kişinin adına kayıtlı taşınmaz varsa, mirasçıları arasında pay tespitine göre dağıtım yapılarak 'mirasçılık belgesi' düzenlenerek tapuya kaydedilecek.
İtiraz Edilebilinir
Nüfus müdürlüklerince gönderilen nüfus kayıtları, 'mirasçılık belgesi' düzenlenmesi konusunda yeterli değilse tapu müdürlükleri tarafından 'mirasçılık belgesi' düzenlenmeyecek ve konu yargıya intikal ettirilecek. Mirasçılık belgesine karşı, itiraz yolu açık olacak. Hak ihlaline uğradığını düşünenler sulh hukuk mahkemelerine başvurarak itiraz edebilecekler. Bu durumda mahkemelerin vereceği kararlar geçerli olacak.
Miras Kalanın Yeşil Kartı İptal Olacak
Hazırlanan sistem, aylar süren davalara son verdiği gibi, mahkemelerin iş yükünü de hafifletecek. Devletin, kendisine borçlu olan kişilerden tahsilat yapması da kolaylaşacak. Devlete borçlu olan bir kişiye mülk kalması halinde, bu miras üzerinden devletin alacağının tahsiline gidilecek. Ayrıca, yeşil kart, doğrudan gelir desteği gibi yardım alan kişilerin kontrolü de bu sistemle yapılacak. Yeşil kartlı birine miras kalması halinde, bu kişinin kartı iptal edilecek. Mevcut durumda, tapu kayıtlarını güncel olmaması nedeniyle bu yardımlarda usulsüzlükler yaşanabiliyordu.