Dolgu alan çalışmalarına yenileri eklenmeye devam eden İstanbul'da, Yenikapı ve Maltepe gibi düzenlemeler sonrasında Kabataş'ta da 'Martı' projesi kapsamında deniz yolu aktarma istasyonu için deniz dolduruluyor.
Benzer şekilde Üsküdar'da da Mimar Sinan eseri ŞemsiPaşa Camii önüne kazıklar çakılmış ve cami duvarlarında çatlaklar meydana gelmişti. Bu olay sonrasında vatandaşlardan da yoğun tepki gelince Üsküdar Belediyesi çalışmanın durdurulduğunu açıklamıştı.
Şimdilerde yeni bir dolgu alan çalışması da Haliç'in güney kıyılarında başlamış durumda. Eyüp ile Eminönü arasında tramvay yolu için yapılan çalışmalar kapsamında yapılan kazık çakma işleminin tarihi eserlere zarar verebileceği ifade ediliyor.
42 kazık çakıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 150 milyon dolar bütçeyle Eyüp’ten Eminönü’ne uzayacak yeni tramvay hattı çalışmaları kapsamında Haliç’e 70 metre uzunluğunda 42 kazık çakıldı. Eyüp-Eminönü Tramvay Hattı, 2019’da hizmete girecek ve 10 bin 500 yolcu taşıyacak.
Yeni hat, Eminönü’nden başlayarak Küçük Pazar, Cibali, Fener, Balat, Ayvansaray, Feshane, Eyüp Sultan ve Silahtarağa duraklarından geçecek. Alibeyköy Otogarı’na kadar uzanacak 13 kilometre uzunluğundaki raylı sistem için kazıkların üzerine doldurulacak alan, tarihi eser yapıların karşısında olduğu için önemli riskler de içeriyor.
'Dolgu alanda risk var'
Restorasyon Uzmanı, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, bölgede yaptığı inceleme sonucunda, tarihi eser yapıların üzerinde bulunduğu toprağın, dolgu toprak olduğunu söyleyerek, zemin zayıf olduğu için kazıklama çalışmalarının tarihi eserlere zarar vereceğini belirtti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep , “Tarihi eserlerin üzerinde olduğu toprak dolgu toprak, incecik yapısı var. Zemini çamur olan bir yerde kazık çakıldığı zaman tarihi eserler zarar görür. Ben tarihi eser uzmanıyım ve riski görüyorum. 70 metreye varan kazık çakılıyor. Kazık çakıldığı zaman dolgu toprak olduğu için titreşimi de ileterek sıkışmaya neden oluyor ve çökertiyor. Kazıklar çakılırken darbede veriyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Hürriyet