İstanbul’un 16 asırlık surları yeşilleniyor. Bu, güzel bir görüntü sunmakla birlikte aslında tarihi surlara zarar veriyor.
İncir, çitlembik, kokar ağaç, akasya, söğüt, kavak gibi ağaçların istilacı bitkiler sınıfına girdiğini belirten İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Dirik, bu bitkilerin güzel olduğunu ama tarihi surlar bölgesi içinde önce çimlenip gelişip arkasından büyüyüp kökleriyle taşları patlatarak buradaki tarihi mirasın yok olmasına yol açtıklarını söyledi.
Doğu Roma İmparatorluğu zamanında bugünkü Tarihi Yarımada olarak adlandırılan bölgede yapılan, 25 metre yüksekliğindeki ve 22 kilometre uzunluğundaki İstanbul’un Tarihi Surları aynı zamanda İstanbul’un fethinin de simge yapılarından.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan tarihi surların sadece zamana karşı değil istilacı bitkilere karşı da korunması gerekiyor.
Yıllık periyodik gözlemlerle bu tür yapıların içinde, çatlaklarında, önünde, bunlara zarar verebilecek yerlerde yetişen otsu ve özellikle odunsu karakterdeki bitkileri daha hiç büyümeden yok etmek gerekir diyen Prof. Dr. Dirik, bunun başka yolu olmadığını, tarihi mirası korumak için o bitkinin orada yetişmesine izin vermemek gerektiğini söyledi.