18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerTasarımın Yeşil Zirvesi EKODesign Konferansı’ndan öne çıkan başlıklar

Tasarımın Yeşil Zirvesi EKODesign Konferansı’ndan öne çıkan başlıklar


Yapı-Endüstri Merkezi, EKODesign Konferansı’nın bu 6’ncısını düzenledi. 

Geberit, Siemens Ev Aletleri ve Vaillant ana sponsorluğunda düzenlenen EKODesign Konferansı 2013'te, Dyson sponsor, Viko ve Ytong alt sponsor, Ersa hizmet sponsoru olarak yer alırken, ÇEDBİK ve ULI Türkiye ise destekleyen kurumlar olarak konferansa katkıda bulundu. Aralarında yeşil kentlerin tasarımcısı ZUS [Zones Urbanies Sensible] Kurucu Direktörü Kristian Koreman, yeşil pazarlama ve iletişim danışmanı Robin Good, İsveç hükümetinin girişimi kent planlama ve kamu yönetimi inisiyatifi SymbioCity Kıdemli Danışmanı mimar Stellan Fryxell’in de bulunduğu dünyaca ünlü konuşmacılar EKODesign 2013'te ağırlandı.

EKODesign Konferansı 6. yılında, YEM Etkinlik Salonu’nda “Sürdürülebilirliğin Boyutları” başlığı altında yeşil kavramını çevresel, ekonomik ve toplumsal boyutlarıyla ele alan, kentten ürüne tasarım, iş modelleri ve iletişim kapsamında birbirinden beslenen farklı disiplinleri bir araya getirdi.

EKODesign Konferansı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) ve Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur ile Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay konuşmasında YEM’in 45 yıldır yapı sektörünün bilgi merkezi olarak platform oluşturduğuna vurgu yaptı. Onay, YEM’in gelecek yıllarda da geçmişinden aldığı bu misyonu sürdüreceğini kaydetti. ÇEDBİK ve Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur da dünyanın ekolojik, sosyolojik, ekonomik sorunlar yumağı ile boğuştuğuna değinerek, yeşil dönüşümün dünyada tek çözüm olduğunu söyledi.

“Çevrecilik giderek önem kazanıyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar EKODesign Konferansı’nda yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun 7 milyarı aştığını ve şehirleşmenin de buna paralel arttığını hatırlatan Bayraktar, Türkiye’de şehirleşme oranının yüzde 78 olduğuna vurgu yaptı. Bayraktar, dünyanın ısındığını, buzulların erimesi ile tehlike çanlarının çaldığını ifade ederek, çevreciliğin giderek önem kazanmaya başladığını kaydetti.

“İnşaat sektörü bizim yarış atımızdır”

Türkiye’nin dünya yapı sektöründeki konumuna değinen Erdoğan Bayraktar “Dünyada ilerdeyiz. İnşaat sektörü bizim yarış atımızdır” dedi. Türkiye’nin inşaat malzemeleri sektöründe de dünya ile yarışan bir konuma sahip olduğunun altını çizen Bayraktar, ekolojik, sürdürülebilir inşaat malzemeleri üretiminde güzel adımlar atıldığını, fakat üretilenlerin dünyaya daha fazla satılması gerektiğini belirtti.

“Oyun kurucusu değiliz”

Sektörde iyi teknik insan kaynağı yetiştirilmesinin önemine değinen Bakan, Türkiye’nin inşaat sektöründe oyun kurucusu olmadığını söyledi. “Hiçbir ülke sizden daha iyi üretmiyor” diyen Erdoğan Bayraktar, üretilen inşaat malzemelerinin diğer ülkelere satışında sıkıntılar yaşandığına vurgu yaparak, sektörde dünyada büyük işler yapabilecek müşavirlik firmalarının kurulması gerektiğinin altını çizdi.

“Hedeflenen enerjiyi savurmayan binalar”

Ekolojik yerleşim birimlerinin kurulması konusunda ciddi adımların atılması gerektiğini belirten Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerjiye bağımlı ülke olduğunu ve bunun azaltılması gerektiğini kaydetti. Kentsel dönüşümün hedefinin “enerjiyi savurmayan binalar” olduğunu ifade eden Bayraktar, yeni binaların sürdürülebilir, çevreci, aynı zamanda da afetler karşısında güvenli binalar olacağını bildirdi.

Yeşil kentlerin tasarımcısı ZUS Türkiye’de

Kentsel alanlar, parklar, kamusal alanlar, yapılar ve enstalasyonlarıyla dikkat çeken ve sürdürülebilir bir gelecek hedefleyen projeler üreten Hollanda merkezli ZUS’un (Zones Urbaines Sensibles) Kurucu Direktörlerinden Kristian Koreman, konferansın ilk anahtar konuşmacısı olarak “Geçici/Kalıcı Şehirler Yapmak” başlığıyla programa katıldı. Koreman 1960’tan bu yana ağır kentleşme olgusu yaşayan ülkemizde sürdürülebilirlik perspektifinden “Şehirleri nasıl yaparız? Şehirleri kimler yapar?” sorularına cevaplar sundu. Türkiye’nin kentleşme sürecini de değerlendiren ZUS’un konuşması “Kentsel Dönüşüm”ün gündemde olduğu bu günlerde hepimiz için önemli bir anahtar özelliği taşıyor.

“Yeşil” kurumlar için değişen medya düzeninde “sürdürülebilir” iletişim stratejisti Robin Good

Kurumların “yeşil” stratejilerinin başarıya ulaşmasının en önemli boyutlarından birinin iletişimin doğru yapılması olduğu biliniyor. Web pazarlama, internet girişimleri ve yeni medya akımında uzman Robin Good EKODesign Konferansı 2013'te, iletişim kanalları aracılığıyla sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ve sürdürülebilir iletişim yönetiminde yenilikçi yaklaşımların benimsenmesi konularını gündeme taşıdı. Robin Good, değişim ve dönüşüme anahtar olacak 7 adım çerçevesinde “21. Yüzyıl Şirketleri için Sürdürülebilir İletişimin Geleceği” başlıklı konuşmasında uluslararası örnekleri masaya yatırdı.

Belediye ve Yerel Yönetimler için Sürdürülebilir Planlama Yönetim Danışmanı Mimar Stellan Fryxell

SymbioCity; İsveç’te İsveç hükümetinin girişimi olarak Swedish Enterprise işbirliğinde Business Sweden tarafından yönetilen mimarlık, tasarım, enerji, ulaşım, atık yönetimi, su yönetimi, iletişim ve bilgi konularını kentsel gelişim ve planlama modelinde entegre eden inovatif ve başarılı bir yaklaşım. SymbioCity Kıdemli Danışmanı ve Tengbom Architects Ortağı Stellan Fryxell de bu yıl EKODesign konferansının anahtar konuşmacıları arasında yer aldı.  

Sürdürülebilirleştiremediklerimizden misiniz?

EKODesign Konferansı anahtar konuşma bölümlerinin haricinde “söyleşi” formatı ile içeriği zenginleştirirken, farklı disiplinlerdeki uzmanların görüşlerini masaya yatırdı. Bu bağlamda EKODesign 2013’ü destekleyen ana sponsorlar, Moderatör Soruyor! “Sürdürülebilirleştiremediklerimizden misiniz?” oturumunda iş modelleri, ürün tasarımı, servis ağı, kurumsal sosyal sorumluluk ve sektörde öncülük teşkil eden vaka etütleriyle sürdürülebilirlik kavramının süreçlerine nasıl entegre ettiklerinin altını çizdiler.

Sürdürülebilirliğin Kalkınma ve Piyasa Ekonomisi boyutları EKODesign 2013’deydi

“Düşük Karbonlu Ekonomi ve Kalkınma Dönemi” konulu söyleşide UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktörü Simona Marinescu ve Pramex International Türkiye Temsilcisi Dr. Rıza Kadılar moderatörün sorularını yanıtladı.

Sürdürülebilirliğe Eleştirel Bakıyoruz;

Son yıllarda trend haline gelen sürdürülebilirlik kavramına eleştirel bir gözle bakış da EKODesign 2013 sahnesini zenginleştirdi. Sürdürülebilirliğin kavramsal olarak tüketilmesine eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşen Ciravoğlu ise moderatörün sorularını son söyleşide yanıtladı.

EKODesign Konferansı 2013, Hediye Güven ve Orkestrası’nın performansına da sahne oldu.

Gün boyunca Emlak Web TV tarafından canlı yayınlanan konferansa; Twitter üzerinden #ekodesign2013 ve twitter.com/YEMEtkinlik bağlantıları ile soru ve görüş iletilmesi sağlandı.

Detaylı bilgi için: www.ekodesignkonferansi.com

Konferansa dair haber dosyası için: www.yapi.com.tr

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI