Profesyonel hayatın zorluğu, sıkıcı ofis ortamları ve kapalı alan atmosferinin verdiği verimsizliğe karşı tasarlanan ofis, her köşesinden izlenebilen İstanbul Boğazı manzarası ve açık alanlarıyla ayrıcalıklı bir çalışma ortamı sunuyor. Otoparkından çatısına kadar yeşille iç içe olan ofisin, garaj ve garaj üstündeki yeşil kıvrımlardan oluşan saçakları da doğayla bütünleşik bir atmosfer sağlıyor.
Yapının konumu itibariyle ağırlıklı olarak batı ve güney cephelerinin manzaraya hakim olması, güneş ışınlarının kontrol altına alınmasını sağlamış. Aksi halde güneş ışınlarının direkt gelmesi çalışanları rahatsız edebilir ve bu ihtimal karşısında manzarayı görmezden gelmek gerekebilirmiş. Bu kabul edilemez durumun karşısında CTB uygulamasına başvurularak, Türkiye’nin bu çaptaki ilk büyük CTB sistemi uygulanmış. Basit ve kolay kullanımlı güneş kırıcılarla güneşten etkilenmeden manzaranın rahatlıkla izlenmesi sağlanırken, binanın orta giriş kotu üzerindeki çıkmalar ile monoblok görüntüsünün de algısı güçlendirilmiş.
Yalın, Fonksiyonel, Akıllı ve Bütüncül İç Mimari Tasarım…
Mimarisinde gösterilen hassasiyet ve unsurların iç mimari tasarımında da yol gösterici olduğu Bener Hukuk Bürosu iç mekanları, binayı tanımanın verdiği avantajla çok kısa sürede tamamlanmış. Her cephenin ayrı ölçüde bir detayı ve her detayın ince, zarif bir bağlantı noktasının olduğu iç dekorasyonda, kullanılan doğramaların 36 mm’lik görüntüde olabilmesi için özel tasarım profiller yaptırılmış. Doğramaların zeminle birleştiği noktalarda yakalanılan 60 mm’lik toplam görüntü, 50 mm süpürgelik ve 10 mm fuga detayı ile tamamlanmış. Tavanlardaki birleşimlerde yine 10 mm fuga detayının kullanıldığı iç mekan tasarımında tüm mobilyalar, Bener Hukuk ve Danışmanlık şirketinin çalışanlarına özel olarak dizayn edilmiş.
Mobilyaların üzerindeki deri kısımların panellerle birleştiği yerlerde özel eloksallı 1.2 mm’lik alüminyum profillerin kullanıldığı iç mekan dekorasyonunda aynı profiller, dayanıklılığı arttırmak için açıktaki tabla ve cumbalarda da kullanılmış. Mobilya, masa ve iç mekan bölücü sistemlerinde kullanılan renklerin ve profil kalınlık oranlarının aynı seçilmesi, binanın bütünüyle estetik bir uyum yakalamış. Duvarların tümünde kullanılan iğne deliği kamera ile çekilmiş siyah-beyaz deniz temalı fotoğraflar ise bina sahiplerinin deniz ve denizcilik tutkusunun hoş bir yansıması olarak düşünülmüş.
TeamFores Hakkında:
Fores Mimarlık, 1997 yılında İstanbul’da nitelikli mimarlık hizmetleri vermek üzere Serter Karataban tarafından kuruldu. Kurulduğu günden bu yana 1.000.000 metrekarenin üzerinde proje ve uygulama gerçekleştirdi. 2002 yılında yaptığı Kuyubaşı Fidanlığı’na ait showroom binası, Arkitera Mimarlık Merkezi otoriteleri tarafından 2002-2007 yılları arasında özel sektörde yapılan en iyi 15 binadan biri seçilmiş ve 2007 yılında İşveren Ödülü’ne aday gösterilmiştir.
Aynı yapı, 2008 yılında Türkiye’nin tüm mimarlarının ilk yapılarını kapsayan “Mimarın İlk Yapısı Yarışması”nda ShorList’e kalmış ve ilk üç projeden biri seçilmiştir. 2004 yılında davetli mimar olarak Belçika’nın Gent şehrinde SMS2 Timing şirketine ofis projesi yapmış ve uygulamasını denetlemiştir. 2007 yılında yapımı tamamlanan, eski bir Rum evinin yenilenerek butik otele dönüştürülmesi projesinde İ’zaz Otel, kullanıcı oylarıyla İstanbul’daki en iyi B&Botel seçilmiştir. Fores Mimarlık ayrıca 2007 yılında Dubai’de girdiği yarışmada ikinci olmuş, Katar’da ise 2008 yılında Katar Bilim ve Teknoloji Parkı Ziyaretçi Merkezi Uluslararası Mimari Proje Yarışması’nda birinci olmuştur. 2011 yılında iç ve dış mekan yenileme ve onarım çalışmaları Fores Mimarlık tarafından yapılan Yamazaki Mazak Binası, ARKİV tarafından belirlenen “Türkiye’nin En İyi Binaları” listesindeki 39 yapı arasına adını yazdırmıştır.
Serter Karataban, 2010 yılı Ocak ayında Ceyda Atıcı ve Cem Ercan ile birlikte Stüdyo Dinamo İçmimarlık Ltd. şirketini kurmuş ve aynı yıl Nisan ayında, Burak Aluminyum için yaptığı stand ile Yapı Endüstri Merkezi’nin düzenlediği geleneksel Yapı Fuarı’nda “Amacına En Uygun Fuar Standı Tasarımı” yarışmasında üçüncülük ödülünün sahibi olmuştur. Serter Karataban, aralarında İstanbul Teknik Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Işık Üniversitesi ve İSTEK Vakfı okullarının da bulunduğu çok sayıda okulda davetli mimar olarak mesleki seminerler de vermiştir. 15 Mart 2009 tarihinde, İstanbul Euro Plaza Otel’de, Yunanistan’dan gelen 50 kişilik bir grup öğrenciye, Türkiye’nin kaliteli mimari mirasını ve iklimin mimari üzerindeki etkilerini anlattığı bir konferans vermiştir. Birçok kez, yarışmalarda ve diploma projelerinde davetli jüri üyeliği görevlerinde bulunmuştur. 2006 yılında TeamFores’e katılan Dr. Nihat Gök, halen MSGSÜ’de yarı zamanlı olarak geleceğin mimarlarını yetiştirmekte ve Diploma Projesi jürilerinde yer almaktadır.