Tekfen Grubu, 2018 yılı finansal sonuçlarını açıkladı.
2018 yılında, önceki yıla göre %62 artış ile konsolide bazda 12 milyar 147 milyon TL ciro; yine önceki yıla göre %49 artış ile 1 milyar 501 milyon TL faiz, vergi, amortisman öncesi kâr (FAVÖK) ve %82 gibi önemli bir artış ile 1 milyar 402 milyon TL net kâr sağlayan Tekfen Grubu’nun, aktif büyüklüğü 12 milyar 036 milyon TL’ye, özkaynak büyüklüğü ise 4 milyar 424 milyon TL’ye ulaştı.
2018 yılının mali sonuçlarını değerlendiren Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, geçen yılın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dalgalanma ve belirsizliklerle geçtiğini, bu belirsizliklere rağmen Tekfen Grubu’nun yılı başarıyla tamamladığına dikkat çekerek “Finansal başarımızda, yaklaşık 20 bin kişilik büyük Tekfen ailesinin her bir ferdinin alın ve akıl teri var” dedi. Gigin, “gerek mali gerekse kurumsal hedeflere ulaşmak adına önemli adımlar attıklarını belirterek, BİST 30 Endeksi’nde %46.81 gibi yüksek bir halka açıklık oranıyla işlem gören Tekfen Holding hissedarlarına ticari başarı yaratmakla sorumlu olduğumuz kadar, kendimizi, ülkemize sağladığımız istihdam, yurtdışı müteahhitlik ve gübre ihracatıyla sağladığımız döviz girdisi sayesinde cari açığın azalmasına olan katkılarla da sorumlu hissediyoruz.” dedi. Gigin, “Bunları yaparken, sürdürülebilir iş anlayışı çerçevesinde Tekfen için en temel şartlarımız olan, işçi sağlığı ve güvenliği ile faaliyetlerimizin çevre üzerindeki etkilerini en aza indirme düsturuyla hareket ediyoruz. CDP’nin gerek İklim Değişikliği gerekse Su Güvenliği Programları’na daha yeni dahil olduğumuz ilk yıllarda “B” bandında değerlendirilmemiz, sürdürülebilirlik konusunda kısa sürede kat ettiğimiz mesafeyi de göstermektedir”. Grubun gelecekle ilgili vizyon ve hedeflerine yönelik ise şöyle devam etti: “Önümüzdeki 10 yılda mevcut değerlerimize sadık kalarak bir yandan halihazırdaki işlerimizi genişletmek ve buna ilaveten sürdürülebilir büyümeyi ve kara katkısı olacak yeni iş ve sektörleri portföyümüze katarak mevcut 3 faaliyet alanımızı 6’ya çıkarmayı, diğer yandan ise satış gelirlerimizi 50 milyara yükseltmeyi hedefliyoruz”. diyen Gigin; ayrıca “başta mühendislik, tarım ve imalat alanlarında AR-GE’ye önemli ölçüde yatırım yapacaklarını da” sözlerine ekledi.
Son olarak “Tüm bu kriterlerle ve dünyada belirsizliğin “yeni normal” olduğu bir ortamda ticari başarı elde etmenin sadece hedef, gönül ve işbirliğiyle mümkün olduğunun” altını çizen Gigin, “Tekfen Holding’in gelecek performanslarında da bu yaklaşımın yol gösterici olduğunu” söyledi.
Ciro ve kârlılıkta tarihi seviye
Tekfen Holding Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili ise konuşmasında grup şirketlerin performanslarını değerlendirdi.
Tekfen Holding’in, konsolide gelirde en yüksek payını, Tekfen Taahhüt Grubu’ndan aldığını söyleyen Birgili, konsolide gelirleri içinde ikinci en yüksek paya sahip olan Tarımsal Sanayi Grubu’nun en büyük şirketi konumundaki Toros Tarım’ın, döviz kurlarının çok hızlı yükseldiği 2018 yılında mali başarıyı yakalayabilmiş olmasının son derece önemli olduğunun altını çizdi. Toros Tarım’ın 2018 yılında tarihinin en yüksek ihracat tonajına ulaştığını da ayrıca vurgulayan Birgili; Samsun fabrikasında gübre üretiminde kullanılan ve önceleri ithal yoluyla temin edilen ara maddenin imal edilmeye başlanmasıyla, cari açığın azaltılmasına katkı verdiklerini ifade etti.
Birgili, “Tekfen Gayrimenkul Geliştirme Grubu’nun, yurt içinde yaşanan sektörel daralmayı aşmak adına, 20 yıllık birikimini yurt dışında değerlendirme kararıyla, ilk kez Almanya’nın Berlin kentinde bir proje üstlendiğini ve bunun yeni pazar arayışlarında bir ilk adım olduğunu” dile getirdi.