Teknik Yapı ve Halk GYO tarafından İzmir’de ortaklaşa yapılacak konut projesi, Katar’da ikincisi bu yıl düzenlenen Expo Turkey By Qatar fuarında görücüye çıktı.
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım ile Halk GYO’nun Genel Müdürü ve aynı zamanda Gyoder Başkanı Feyzullah Yetgin, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) ana partnerliğinde, Doha Exhibition and Convention Center’da (DECC) düzenlenen Expo Turkey by Qatar fuarı öncesinde projeyle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
“Bu yıl Katar’dan daha çok talep bekliyoruz”
Umut Durbakayım, Katar’ın Türkiye’de gayrimenkul alanında ciddi yatırımlar yaptığını ve 2 ülke arasındaki ilişkilerden dolayı bu yıl daha çok talep beklediklerini söyledi.
Geçen yazın sonlarına doğru Halk GYO ile birlikte Emlak Konut’un İzmir Alsancak’ta ihale ettiği yaklaşık 40 dönümlük arsa üzerinde 1 milyar 672 milyon lirayla ihaleyi kazandıklarını anımsatan Durbakayım, proje aşamasında olduklarını anlattı.
“Karma bir proje yapacağız”
Durbakayım, projenin yaklaşık 140 bin metrekarelik satılabilir alanı olacağını aktararak, “İçinde konut, otel, rezidans, açık ticari alanlar, sosyo kültürel alanları barındıran bir karma proje olacak. İzmir’in en önemli yerlerinden Kordon’a 5 dakika yürüme mesafesinde, limanın hemen arkasında, denizin dibinde bir yer.” dedi.
Teknik Yapı olarak daha önce Denizli’de yaptıkları bin 400 konutluk projenin 700 konutluk kısmını bu yaz sonunda teslim edeceklerini dile getiren Durbakayım, “Yabancı yatırımcılar açısından potansiyeli en yüksek il İzmir. Tarihi geçmişi ve dinamik nüfusu olan cazip bir liman şekli. İklimi de uygun, sanayisi gelişmiş bir yer. Turizm olarak ön planda. Özellikle İzmir civarındaki komşu illerden de göç alan bir il. Hepsini bir araya getirince yatırım potansiyeli yüksek bir il. 3 ay içinde satışa çıkmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
“İzmir’de kentsel dönüşüme ihtiyaç var”
Umut Durbakayım, İzmir’de ciddi kentsel dönüşüm ihtiyacı olduğunu dile getirerek, “Diğer iller kadar bu konuda nasibini alamamış. İzmir’in yarısı riskli yapılarla dolu. Genelde tekil ya da bir iki bloklu projeler yapılmış. Bizim projeler karma ve büyük. Lokasyonu da iyi. 6-7 ana blok, tekil ticari alanları olan açık bir yaşam alanı. Kapalı olmayan, iklimle bir, doğal bir yaşam projesi tasarladık.” şeklide konuştu.
“Henüz proje aşamasında”
Feyzullah Yetgin de İzmir projesinin yeni başladığını ve proje aşamasının henüz tamamlamadığını söyledi.
Burada talep topladıklarını ifade eden Yetgin, şöyle devam etti:
“Burada, projenin ana hatlarından bahsediyoruz. Fuara bunun yanı sıra 4 projeyle daha katıldık. Yabancının Türkiye’ye gelmesi için adımlar atılması lazım. İkametgah müsaadesinin çıkması önemli adım. Rakamlar 5 milyar dolarlar mertebesinde sıkıştı. Bir atılım daha yapılmalı. Bunlardan en önemlisi GYODER, Konutder ev İlder’le birlikte müktesep hak ile alakalı çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili kanun koyucu önemli. Bu konunun yasal düzenlemeye açıklığa kavuşması gerekiyor.”
“Sektör büyümeye devam edecek”
Yetgin, gayrimenkul sektörünün Türkiye’de her zaman çok canlı olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşüm önemli. Çeyrek asır daha ihtiyaçlar devam edecek. Gayrimenkul için ilgili çalışmaların yapılması lazım. Bu yıl bu sektör büyümeye devam edecek. Şirketler ve dernekler olarak ümitle çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.