Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan büyüklüğü yaklaşık 135 milyar lirayı bulan 19 firmaya ait 23 projeyle ilgili firmalara verilen Proje Baz Teşvik Sisteminin gayrimenkul sektörüne olası doğrudan ve dolaylı etkileri olacaktır.
Teşvik sistemi kapsamında; petrokimya, savunma sanayisi, ulaşım sistemleri, enerji teknolojileri, havacılık ve uzay gibi sektörler yer almaktadır.
Bu projelerle yaklaşık 35 bin kişiye doğrudan, 134 bin kişiye dolaylı istihdam yaratılması öngörülmektedir.
Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında yatırımcılara sunulan gayrimenkul sektörü bağlantılı olanaklardan bazıları; bina inşaat harcamaları için KDV iadesi, 49 yıl süreyle bedelsiz yatırım yeri tahsisi, yatırımın tamamlanmasını müteakip öngörülen istihdamın 5 yıl sağlanması şartıyla söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi, yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kâr payı desteği ya da hibe desteği, enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’sine kadar en fazla 10 yıla kadar enerji desteği, altyapı desteğiyle izin, ruhsat, tahsis, lisans ve tescillerde istisna getirilmesi şeklindeki desteklerin bir veya birden fazlasından yararlanabilecekler.
Teşvik kapsamında yer alan 16 kent içinde özellikle Sakarya, Adana yatırım adetleri ile ön planda yer alırken, Siirt, Edirne, Ankara, Kırıkkale, İstanbul, Malatya, Bursa, Yalova, Niğde, Kahramanmaraş, Kayseri, İzmir, Bingöl, Osmaniye gelmektedir.
Ülke ekonomisi içinde Bu kentlere ve çevrelerine dikkatinizi çekmek istiyorum. Önümüzde 5 yıl içinde teşviklerin yer aldığı bu kentler ve çevrelerinde aşağıdaki gelişmelerin yaşanmasını öngörüyorum.
- Arsa Değerleri : Teşvik kapsamında sunulacak sanayi/ticari alanlarının yakın çevresinde bağlantılı sanayilerin yer alabilme olasılığı ve konut yerleşim alan taleplerine göre arsa/arazi değerlerinde yükseliş trendi görülecektir.
- Konut Değerleri : Teşvik kentlerinde yapılaşma öncesi ve sonrasında olacak göç dalgaları kentlerde “kira ve konut” değerlerinin arz / talep dengesine göre yukarı yön kazandıracaktır.
- Turizm ve Konaklama Etkisi: Teşvik bölgelerinde ortaya çıkacak geçici konaklama ihtiyaçları kentlerde ek yatak kapasitelerinin artırılmasına, sektörel gelişmeye etken olacaktır.
- Ticari Gayrimenkul Etkisi : Teşvik bölgelerinde yaşanması olası göç dalgaları bölgesel ticaretin/alış verişin hız ve nitelik kazanmasına vesile olacaktır. Bu doğrultuda kent, bölge gelişimlerine göre mağaza, ofis, dükkan, market, avm ihtiyaçları ve sektörel gelişmeler yaşanabilecektir.
- Sektörel Etki : inşaat sektörüne malzeme sağlayan alt gruplar, sektöre yön veren aracı hizmet / hizmet grupları teşvik bölgelerinde pozisyon alabilecek, pazara ilk girenler kazançlı olacaktır.
Teşvik kentleri mütahitlerine, günümüzde firmalarına yön arayan proje geliştiricilere, inşaat sektörü aktörlerine bu bölgeleri radarlarına almalarını öneriyorum.
Bilge Özdemir
Marketing & Sales Consultant for Real Estate