Anadolu Yakası'nda sosyal konut için yeni alanlar üretmeye devam ettiklerini belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan: "Ancak bu sosyal konutların nerede olacağını söylemeyeceğim. Yoksa spekülasyon yapılarak fiyatlar artırılıyor." dedi. Mega projelere yönelik de bir aksama olmadığını dile getiren Turan: ''Yatırımcının isteği ve refleksi var. Türkiye bu konuda güvenli liman olmaya devam ediyor. Hiçbir projede en ufak aksama yaşanması dahi söz konusu değil." diye konuştu.
Sabah'ın haberine göre; Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada Başkan Turan Gezi Parkı odaklı gelişmelerle başlayan, Türkiye'nin sınırlarında yaşanan sıkıntılarla devam eden tüm olumsuz gelişmelere rağmen hiçbir mega projenin inşasının durdurulmadığını belirtti.
İstanbul Finans Merkezi'ne olarak nisan ayında başlayacaklarını da belirten Başkan Turan: ''Kamu olarak 3 bankanın binasını biz yapacağız. Bütün mega projeler dalgalanmalara rağmen devam ediyor.''dedi.
'Talep patlaması yaşıyoruz'
TOKİ'nin ürettiği sosyal konutların hızlı bir şekilde satıldığını vurgulayan Turan, Türkiye'de konut satışı artsa da konuta sahiplik oranının artmadığını, 10 yıl önce konuta sahiplik oranı ne ise bugün de o oranda olduğunu söyledi. Geçen yıl konut satışının yüzde 10,6 arttığını belirterek, "Konutta balon kaygısı yok. Bu konu bana da soruluyor. Bilhassa A+ gibi sektörün belli segmentlerinde dönemsel sıkıntılar ve yığılmalar olabilir ama TOKİ'nin yaptığı işlerde gerçekten bir balon yok. Balon patlaması değil talep patlaması yaşıyoruz."
Turan, her zaman kendisine "Sanayi mi, inşaat mı?" sorusunun sorulduğunu, kendisinin şahsi görüşünün katma değeri yüksek olan "sanayi" olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
'İnşaat 200-250 alt sektörü etkiliyor'
"Ancak Türkiye'nin 2023 hedefi çok açık; kişi başına düşen milli gelirin 20-25 bin dolar olması. Bu gelire ulaşacaksak inşaat sektörü bugün olduğundan daha ilerde olmalıdır. 'İnşaat sektörü neden hızlı ilerliyor?' sorusu doğru değildir. 2023 hedefi için inşaat sektörünün bile bugünkü büyüme oranı yeterli değildir. Aslında burada tartışılması gereken, diğer sektörler neden geride kalıyor? Bugün bir inşaat yatırımına karar verildiğinde 2 ay sonra 300-500 kişi aynı anda istihdam edilebiliyor. Ancak sanayide yatırım kararı alındığında istihdama geçmesi çok daha uzun sürüyor. İnşaat 200-250 alt sektörü etkiliyor."
'İstanbul'un dönüşümünde aktif rol alacağız'
Turan, şu anda 49 ilde aktif kentsel dönüşüm şantiyeleri bulunduğunu, Anadolu'da kentsel dönüşümü para kazanarak değil sübvanse ederek yaptıklarını, 2016'da İstanbul'da da kentsel dönüşümde aktif rol alacaklarını anlattı.
Burada amaçlarının para kazanma değil "İstanbul'un değerini yükseltmek" olduğunu vurgulayan Turan, "Birkaç ay içerisinde şehrin birçok noktasında çok daha aktif olacağız. Mantığımız para kazanmak değil gerekirse sübvanse etmektir." şeklinde konuştu.
İstanbul'da yer sıkıntısı yaşanıyor
"İstanbul'da sanayi şehirleri kurmayı düşünüyor musunuz?" şeklindeki bir soruya karşılık da Turan, bunu ilgililerle de sık sık görüştüklerini, Bursa'da, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile 2 bin 900 iş yeri yaptıklarını, Aksaray'da 1.600 iş yeri yapımını içeren bir protokol imzaladıklarını, küçük ve orta ölçekli üretim yerleri yapacaklarını aktardı.
Turan, Kayseri'de mobilyacılara üretim tesisleri yaptıklarını ancak İstanbul'da yer sıkıntısı yaşandığını belirterek, "İstanbul'da bir sanayi tesisi yeri oluşturup üretmeye ve ihale etmeye çalışacağız. Böyle bir çalışma yapıyoruz. Bu, sektörel bazlı da olabilir." bilgisini verdi.
Turan'a günün anısına hediye takdim edildi.