Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, kurumun borçlarını ödemediği ve banka hesaplarında onlarca haciz kararı biriktiği iddiasını yalanlayan bir açıklama yaptı. İdare’den yapılan açıklamada “Site yönetimleri tarafından yapılan mal ve hizmet alımından kaynaklı icra takipleri sebebiyle alınan haciz kararlarıyla TOKİ’nin herhangi bir ilgisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Bir gazetede yer alan “TOKİ’nin kasasındaki şüpheli işler” başlıklı yazıda yer verilen iddialar üzerine yazılı açıklama yapan TOKİ Başkanlığı, haberde konu edilen araçla ilgili yapılan incelemede TOKİ’ye ait böyle bir araca rastlanmadığı dolayısıyla TOKİ’ye ait olmayan araç üzerindeki haciz işlemlerinde TOKİ’nin borçlu olmasının da söz konusu edilemeyeceğini belirtti.
Aynı yazıda birçok özel bankaya atıfta bulunularak TOKİ’nin bazı bankalardaki hesaplarında hiç para olmadığı ya da bazılarında çok cüzi paraların bulunduğu, bunların da üzerinde haciz olduğu iddiasına yer verildiği ifade edilen açıklamada, TOKİ’nin Kamu Haznedarlığı Tebliği’ne tabi olduğu, tebliğ uyarınca devlet bankaları ile çalıştığı, özel bankalarda mevduat hesabı bulunmadığı bildirildi. Açıklamada, idarenin tüm ödemelerini Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirdiği vurgulandı.
Toplu Konut İdaresinin, bu yılın 8 ayında toplam 40 milyar TL ödeme yaptığı, bu tutarın yıl sonu itibarıyla 75 milyar liraya ulaşacağı kaydedilen açıklamada, “Bu doğrultuda yazıda iddia edilen 99 bin 845 TL borcun ödenememesi söz konusu değildir. Zaten hesaplarında haciz olan bir kurumun bu ödemeleri de yapıyor olması mümkün değildir. İdaremiz hem güncel taahhütlerinden kaynaklanan ödemelerini zamanında yapmakta hem de 1970’li yıllara dayanan ve kendisine devredilen kurum ve kuruluşların da ödemelerini düzenli olarak yapmaktadır.” ifadesine yer verildi.
TOKİ’nin halen bine yakın şantiyesinde binlerce alt yüklenici ve yüz binlerce işçi çalıştığı ayrıca çeşitli belediyelerle kentsel dönüşüm projeleri yapıldığı ve bu belediyelerle ortak hesaplar açıldığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yine bu çerçevede yüzlerce yüklenici ve alt yüklenici ile çalışılmaktadır. Bu ticari ilişki düzeninde zaman zaman yaşanabilecek ihtilafların hukuki zemine taşınması da doğaldır. Hukuki ihtilaflardan kaynaklanan ancak idaremiz tarafından da ödenmesi gereken tüm borçlar ödenmektedir. Yazıda Garanti Bankası Konya Şubesinde TOKİ’nin mevduat hesabında 619 lira olduğu ve bankanın kredi alacağı sebebiyle bu paranın üzerinde rehin olduğu ifade edilmektedir. İdaremizin Garanti Bankasından kullanmış olduğu bir kredi olmadığı gibi bu bankada bahsi geçen 619 TL mevduatı da bulunmamaktadır.”