Kasım 1999’da Düzce’de yaşanan büyük deprem sonrasında evsiz kalan 234 kiracı aile “Umut Evleri” adını verdikleri ve Birleşmiş Milletler Habitat Ödülü’ne de layık görülen sosyal konut projesini tamamlamak o yıllarda yürürlükte olan, yetkisi de yine o zamanki adıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nda olan yasaya dayanarak projeyi tamamlamak için TOKİ’den kredi talebi ve bu taleplerinin de kurum tarafından kabul edilmemesi üzerine konu yargıya taşınmıştı. Depremzedelerin açtığı bu dava konusunu da Bolu Bölge İdare Mahkemesi yerinde bulmuştu. Ancak TOKİ bu karara itiraz etti.
Hürriyet’te İsmail Saymaz tarafından hazırlanarak yayınlanan habere göre TOKİ’nin itiraz dilekçesinde 775 sayılı Gecekondu Kanunu’nda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın bünyesinde, imkanlar nispetinde kredi verilmesi için kurulan fonun 2000’de yürürlükten kaldırıldığı ifade edildi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na ait yetkilerin 2007’de TOKİ’ye devredildiği anlatılarak, devirden önce kaldırılan fondan kredi vermenin mümkün ve hukuka uygun olmayacağı savunularak fon kaldırılmasa bile maddede “imkanlar nispetinde” denildiği ve zorunluluk olmadığı ileri sürüldü. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 1966 yılını izleyen birkaç yıl yalnızca bazı büyükşehirlerde bireysel nitelikte arsa tahsis edilenlere kredi verdiği, bu uygulamanın sürdürülemediği, kooperatif üyelerine hiç kredi verilmediği hatırlatıldı.
“Bu arsayı tahsis eden TOKİ’nin kendisi” diyen Umut Evleri’nin hukuk danışmanı Avukat Erbay Yucak, TOKİ’nin karara itiraz etmelerinin anlaşılır tarafı olmadığını ifade ederek “Bu insanlar zaten 18 yıldır yeterince mağdur edildi. Bu hukuksuzluğu devam ettirmenin hukuken ve vicdanen anlamı yoktur” dedi.
Dava halen devam ediyor.