22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerTOKİ'ye vurmak kolay

TOKİ’ye vurmak kolay

 

 

BAZILARI Toplu Konut idaresi Başkankğı'mn (TOKİ) özellikle dar gelirli vatandaşlar için yaptırdığı binalarını 'çok çirkin' bulur, bazıları hasılat paylaşımıyla yaptırılan konutları lüks bulur ve 'fakire ne faydası var' diye saldırır. Ben de bu söylemlere bir anlam veremem. Niye mi? Çünkü onlann çok çirkin buldukları binalara taşınanların 'arkada bıraktıkları eski evleri­nin ne kadar yaşanmaz' olduğunu çok iyi bili­rim. Hasılat paylaşımı ile yapılan projelerden de milyarlarca liralık kaynak sağlandığını, bu kaynakla 81 vilayette dar gelirlilerin 'sosyal konut' kavramına uygun ev sahibi yapıldığmı yakından izlerim. Bu süreç öyle 'yavaş ve az üretimle' devam eden bir süreç de değildir. Laftan çok icraat vardır. Cumhuriyet tarihinin bütün rekorlarmı kıran konut üretimi başarısı vardır. Bütün bunları da dikkate alarak her hatayı ya da bir felaketi fırsat bilerek yerden yere vurmaktan artık vazgeçelim. İşte size TOKİ'nin 2003-2012 arası icraat rakamları:

550 BİN KONUT ÜRETTİ

■ 81 il 800 ilçe, 2 bin 404 şantiyede 550 bin

176 konut üretildi. Bu rakam 100 bini aşkın nüfuslu 22 şehir anlamına geliyor.

■  Bu konutlarm 216 bin 326'sı dar ve orta ge-, lir grubuna, 142 bin 473'ü alt gelir ve yoksullara, 66 bin 767'si gecekondu dönüşümüne, 36 bin 976'sı afet konutları olarak ve 4 bin 468'i de (35 köyde) tarımköy uygulamaları kapsamında.

■  Bu verilere göre 550 bin 176 konutun 467 bin 10'u sosyal konut niteliğinde, 83 bin 166'sı ise kaynak geliştirme (60 bin 192'si Emlak Konut GYO) uygulaması kapsamında.

■  TOKİ konut dışında da 839 okul (lise, ilköğretim ve anaokulu) (18 bin 769 derslik), 867 spor salonu, 41 kütüphane, 463 ticaret merkezi, 194 hastane, 91 sağlık ocağı, 437 cami, 103 yurt ve pansiyon (34 bin 818 kişilik),

27 Sevgi Evi (245 bina), 20 Engelsiz Yaşam Merkezi (191 bina) inşaatları başlattı ve bun­ların büyük bölmünü de tamamladı.

■  Bütün bu inşaat hamlesinin yatırım maliyeti 46 milyar TL. Toplam 20 milyar TL hakediş ödemesi yapıldı ve gelir paylaşımı projeleriyle toplam ödenen hakediş bedeli 23 milyar TL'yi buluyor.

■  Satışa sunulan konutların 427 bin 510 ade­di satıldı. Hasılat paylaşım modeliyle yapılan 83 bin 166 konuttan elde edilecek 10.5 milyar TL gelirden 6.3 milyar TL'si tahsil edilmiş durumda.

■  Bu uygulamalarla doğrudan ve dolaylı olmak üzere 800 bin kişilik istihdam sağlandı.

YABANCILAR ALIMA GEÇTİ

Arkadaşımız Eren Güler, Cuma günü Merkez Bankası Ödemeler Dengesi Raporu'ndan güzel bir veri yakaladı ve Hürriyet.com.tr'de de ya­yınlandı. Bu verilere göre Mütekabiliyet Yasası çıktıktan sonra yabancıların Türkiye'de gayri­menkul alımı adeta patlama yapmış durumda. Yabancı alımları Mayıs ayında 1.1 milyar dolara çıktı ve 2011 yılı toplamındaki yabancı­ya gayrimenkul satış rakamım dörde katladı.

Üstelik bu yüklü alımların 'toplu alımdan' kay­naklandığına dair işaretler de var. Ocak-Nisan arasında sadece 114 milyon dolar olan toplam alımların, Mayıs ayında 1 milyar 114 milyon dolara çıkmasını sağlayan en önemli etkenin Avusturya menşeili firmalar olduğu ileri sürü­lüyor. Bu firmalar muhtemelen mütekabiliyet yasası ve ilgili yönetmelikler tam oturduğunda bu daireleri daha iyi fiyatlarla bireysel yabancı alıcılara satacaklar

PİYASA BİR ANDA AÇILIR

Şu ana kadarki verilere göre gayrimen­kul pazarı bu yıl geçen yıla göre yarı yarıya küçülmüş gibi görünüyor. Bu görüntüyü, bir anda değiştirecek en önemli gelişme ya-bancüarm konut alımlarında yaşanacak bir patlama olacak. Mayıs ayı verileri bu yönde bir gelişmenin başladığım gösteriyor. Bence bu hareketlüik yerli akıyı da harekete geçire­bilir. Eylülden itibaren yaşanacak canlılığın konut piyasasını 201 l'den çok daha iyi bir noktaya taşıyacağına inanıyorum. Zaten çok sayıda yeni projenin lansmam da yine eylülden itibaren yapılacak.

ESENYURT KIRİZİNE ÇÖZÜM BULUNMALI

27 Mayıs tarihli Hürriyet Emlak ekimizde "Esenyurt'ta 25 müteahhit ikibelediye arasında kaldı" başlıklı yazımızda bölgedeki sıkıntının büyü­yeceğini vatandaşların mağduriyetinin derinleşeceğini anlatmıştık. 25 müteah­hitlik firmasının yaklaşık 30 bin konutluk projelerinin kilitlendiğini, teslimlerin geciktiğini, bazı projelerde de satışı yapılmış dairelerin 'emsal değişikliği' nedeniyle inşa edilemez hale geldiğini anlatmıştık. Son günlerde vatandaşlar­dan bu konuda ciddi şikayetler geliyor. Bazı projelerde muhatap bile bulamadık­larım, bazılarında kendilerine önerilen . çözümlerin kendileri için büyük zarar anlamına geldiğini belirten çoksayıda mesaj alıyoruz. Buradan birkez daha tüm yetkililere ve müteahhit firmalara sesleniyoruz; sektörün pozitif algısını bozmaktan kaçınmalısınız ve vatandaşa ikna edici çözümler sunmalısınız. Zaten teslim tarihleri oldukça gecikmiş durum­da. Muhtemelen hukuk yoluna başvuru­lar artacak ve bu da Esenyurt'a özgü bu krizi büyütecek. Bu bölgedeki şirketlerin imajı ciddi şekilde bozuldu. Muhtemelen uzun süre yeni projelere girişmeyecekler. Ellerindeki projeleri sağ safim bitirip itibarlarım kurtarmaya çalışacaklar.

Hürriyet Emlak-Sadi ÖZDEMİR

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI